Societat

VENTALLÓ

Les últimes pluges garanteixen els farratges als pagesos gironins

Les pluges de les últimes setmanes garanteixen una “bona quantitat” de farratges als pagesos gironins per alimentar el seu bestiar. Segons informa l’ACN, les regades d’aquest mes han fet que es puguin començar a tallar els farratges que van plantar els pagesos, que no n’hauran de comprar a fora i s’estalviaran la despesa que els hauria suposat. Des del sector, a més, celebren que hagi plogut en el “moment clau” per a la crescuda i el desenvolupament del cereal. Això dona esperances als pagesos de les comarques gironines, que, malgrat tot, manifesten que la situació del sector continua sent “complicada”.

Les pluges i la humitat que hi ha hagut aquest mes ha aportat tranquil·litat als pagesos. Per una banda pels sembrats, molt afavorits per les precipitacions de les últimes setmanes, especialment les que hi va haver el cap de setmana del 9 i el 10 de març. Unió de Pagesos assenyala que l’aigua va arribar en un “moment clau” per al creixement del cereal.

Molts pagesos ja havien assumit que si no plovia haurien de comprar els farratges a fora, amb el sobrecost que això els suposava. La pluja, però, ha capgirat la situació i els garanteix la sega de farratges com la userda o el raigràs.

El sector dona per fet que podrà alimentar el bestiar durant uns mesos. Ens els casos d’algunes explotacions petites, en tindran per tot l’any. A més, si l’abril torna a ser plujós es garantiria un rebrot que permetria ser molt optimistes.

Xavier Frigola, coordinador d’Unió de Pagesos a l’Alt Empordà, reconeix que van començar la sembra d’aquest any “preocupats” perquè es venia d’un 2023 “molt dolent”. “Que hagi plogut en aquesta època que és la més precisa ens dona una previsió d’un primer dall important i aleshores veurem què. Però de moment està ben encarat”, destaca.

Situació crítica

Frigola recorda que la situació era “crítica” i que molts pagesos havien d’anar a França a comprar farratge, com ara la palla, a un preu “que mai s’havia vist”. “Ha estat una vàlvula per treure la pressió i que les despeses tornin a un punt que siguin assumibles. Havíem d’anar a buscar el menjar allà on fos i això generava un cost que per nosaltres no era suportable”, remarca.

Falta més aigua

Malgrat les últimes pluges, Frigola avisa que la situació encara és “molt complicada” en relació a les reserves d’aigua i explica que amb el tema del cereal han “treballat preventivament”. En aquest sentit, explica que molts pagesos han optat per sembrar blat i ordi en comptes de blat de moro que necessita molta més aigua.

El coordinador d’UP explica que aquest any “veurem molt poc blat de moro plantat” i recorda que la zona de l’Alt Empordà s’abasteix de l’aqüífer del Fluvià i la Muga, on estan molt mancats. A més, el pantà de Darnius-Boadella amb prou feines ha crescut amb les pluges i segueix a un nivell baix, proper a l’11%. Per tot plegat, Frigola segueix alertant que la situació és “complicada” i que aquest respir és només momentani. “Ens cal aigua a la primavera”, conclou.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Figueres s’aboca a les Fires i Festes de la Santa Creu

FIGUERES

Colau acusa el PSOE d’haver tolerat el ‘lawfare’ que ara pateix

barcelona
SOCIETAT

El barri gironí del Pont Major, un dels ‘Barris amb Futur’ de la Generalitat

girona
societat

Oposicions per cobrir 9.344 vacants de docent

barcelona
seguretat

Busquen un ganivet perdut a la cuina de Quatre Camins

barcelona
societat

Alerta per inundacions fins demà al matí

barcelona
enogastronomia

Els caves de Guarda Superior, al marge de les mesures extraordinàries per la sequera

Barcelona/TIANA
energia

Vandellós II incia l’operació de recàrrega de combustible

barcelona

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins