Societat

SOCIETAT

Una placa recorda la rellevància de l’antiga presó de Tarragona durant el franquisme

Generalitat i Ajuntament la col·loquen coincidint amb la commemoració del 50è aniversari de les execucions de Puig Antich i de Heinz Ches

L’antiga presó provincial de Tarragona, inaugurada l’any 1953, va ser construïda per presoners republicans. Generalitat i Ajuntament de Tarragona han col·locat a la façana una placa informativa que serveix per recordar la rellevància de l’espai durant el franquisme, que va estar en actiu fins l’any 2015. La instal·lació coincideix amb la commemoració del 50è aniversari de les execucions de Salvador Puig Antich a la presó Model de Barcelona i la de l’alemany Heinz Ches, el mateix dia i a la mateixa hora, a la de Tarragona. La consellera de Memòria Democràtica de l’Ajuntament de Tarragona, Sandra Ramos, ha apuntat que en els pròxims mesos es col·locaran més plaques similars en altres punts de la ciutat i es continuarà un treballa de senyalització d’espais per la memòria a la ciutat. Durant el 2023 ja es van senyalitzar la Muntanya de l’Oliva, escenari on van començar els primers afusellaments que van durar fins al 1945 amb un total de 691 execucions; la Presó de Pilats, per on van passar més de 9.000 persones; i l’Antiga Audiència, edifici on se celebraven els consells de guerra. El projecte es duu a terme amb la col·laboració de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies, segons el consistori.

“Que el nom de totes les persones que van ser víctimes del franquisme no es perdin a la història, no les esborrin” ha assegurat Ramos aquest divendres abans de defensar la feina que es fa per a la memòria democràtica. “Tenim la obligació moral de continuar fent aquesta feina. En altres comunitats autònomes del costat nostre han eradicat les polítiques de memòria democràtica” ha dit, segons l’agència ACN, fent una al·lusió als governs aragonès, balear i valencià, dels quals ha dit que no els interessa “conservar-la i divulgar-la”. Per tot plegat, ha manifestat que “la memòria democràtica no és una cosa del passat”, sinó que es traca de conscienciar i reivindicar la vida de persones “que han estat marcades per una història que és de justícia que des dels poders públics” es reivindiqui. Segons la directora dels Serveis Territorials de Justícia, Drets i Memòria a Tarragona, Virgínia Martínez,amb la instal·lació de la planca es “ vol reivindicar un dels aspectes més importants de la memòria recent com són els crims i atrocitats de la repressió franquista”. D’altra banda, Josep Font, de la Xarxa d’Espais de Memòria Democràtica, ha recordat que la xarxa va iniciar el seu camí el 2009 i actualment ja compta amb 175 espais arreu de Catalunya. “La senyalització és el darrer resultat d’una feina de documentació”, ha valorat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Les assignatures pendents

Girona
Societat

“La gent se’m queda mirant fixament”

Badalona
comerç

Més facilitats als xinesos perquè comprin

Barcelona
Vallfogona de ripollès/ Planoles

Porta a porta dels alumnes per fomentar l’estalvi d’aigua

Vallfogona/ Planoles
Olot

La Garrotxa vol aprendre de la mobilitat de Pontevedra

Olot
Administracions

El Suprem obliga el Prat a treure aparcament de la platja

El Prat de Llobregat
societat

Nou pas per a la construcció de l’institut Cal Maiol

barcelona
Bisharo Ali Hussein
Activista dels drets humans feminista

“Els homes volen controlar la sexualitat i el cos de la dona”

Girona

CADERSEM passa a formar part del GRUP E-COORDINA