Societat

Una enquesta a 844 joves de Sant Cugat alerta del baix consum cultural en català

Una enquesta elaborada pel Consell de Joves 12/17 de Sant Cugat a 844 joves nascuts entre el 2006 i el 2011 de dotze centres educatius i dues entitats del municipi posa de manifest que hi ha un baix consum de productes culturals en català, mentre que a les escoles i els instituts són els espais es parla més en català. En concret, el 51% dels joves reconeix no veure mai continguts audiovisuals en català i, el 60%, no escoltar mai música en català, mentre que el 21% i el 20% respectivament, ho consumeix poques vegades. Només el 5% i el 4% dels enquestat assegura que sempre consumeix productes audiovisuals i música en català.

L’estudi també revela que el 52% considera el català com a llengua materna, mentre que el 39% assegura que és el castellà, i admeten que on parlen més en català –gairebé 800 joves– és al centre educatius, seguit de l’entorn familiar (60%) i entre el grup d’amics. Per contra, on menys l’utilitzen és a l’esplai o als caus o quan van als comerços.

Els joves pensen a parts iguals en català (42%) i en castellà (42%) i el 74% dels enquestats es troba “relaxat/da o còmode” parlant en català i només el 19% ha rebut crítiques per fer-lo servir.

Núria Fernández, regidora de Política Lingüística, va assegurar durant la presentació que per l’actual equip de govern “la llengua catalana és una prioritat i ens hem compromès a impulsar polítiques destinades a revertir el retrocés que experimenta l’ús social del català” i va animar a promoure’n l’ús en amics i conegut. “El català és una part important de la nostra identitat i cultura, i cal preservar-lo”, va reblar Fernández.

L’enquesta és un dels encàrrecs que l’Ajuntament va fer al Consell el passat 2023, juntament amb d’altres sobre els Trastorns alimentaris i la Mobilitat a Sant Cugat .



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Oposicions per cobrir 9.344 vacants de docent

barcelona
seguretat

Busquen un ganivet perdut a la cuina de Quatre Camins

barcelona
societat

Alerta per inundacions fins demà al matí

barcelona
enogastronomia

Els caves de Guarda Superior, al marge de les mesures extraordinàries per la sequera

Barcelona/TIANA
energia

Vandellós II incia l’operació de recàrrega de combustible

barcelona

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins
societat

El numero 02219, primer premi de la Grossa de Sant Jordi

Barcelona

Flors i Violes de Palafrugell encara el tram final

palafrugell
Guerra a gaza

La pluja no aturarà el ‘Pelegrinatge per l’alto el foc a Gaza’

Barcelona