Societat

tecnologia

Nova York denuncia diverses xarxes socials per perjudicar la salut mental dels joves

La ciutat al·lega en la demanda que TikTok, Instagram, Facebook, Snapchat i YouTube manipulen i creen addicció intencionadament en els adolescents

La ciutat de Nova York ha declarat la guerra a TikTok, Instagram, Facebook, Snapchat i YouTube. L’Ajuntament de la ciutat va presentar dimecres una denúncia formal contra aquestes xarxes socials per “alimentar una crisi de salut mental entre els joves de la nació”. La denúncia, formalitzada davant el Tribunal Suprem de Califòrnia, l’ha presentat el mateix alcalde de Nova York, Eric Adams, tot i que ha estat plantejada conjuntament per l’Alcaldia, el Departament d’Educació i el Departament de Salut de la ciutat. En la demanda al·leguen que les empreses de les xarxes socials denunciades manipulen i generen addicció entre els més joves, la qual cosa provoca comportaments agressius. “La nostra ciutat es va construir sobre la innovació i la tecnologia, però moltes xarxes socials posen en perill la salut mental dels nens, promouen addiccions i animen comportaments insans”, ha assenyalat Adams a la roda de premsa on ha donat a conèixer la denúncia. En la compareixença, recollida per l’agència Efe, l’alcalde novaiorquès ha recordat que la ciutat gasta 100 milions de dòlars anuals (uns 93,135 milions d’euros) en programes de tractament de salut mental de la joventut.

El 24 de gener passat, la ciutat de Nova York va qualificar les xarxes socials d’“amenaces per a la salut mental” i les va equiparar a les armes i les drogues per la seva perillositat. “No podem quedar-nos mirant i deixar que les grans tecnològiques monetitzin la intimitat dels nostres fills”, va destacar aleshores l’alcalde de Nova York, que va justificar les seves declaracions en un informe del Departament de Salut Mental que deia que un 77% dels alumnes de secundària passen tres hores o més al dia davant d’una pantalla en el seu temps lliure.

La denúncia plantejada per la ciutat de Nova York, segons recull Efe, descriu algunes de les tàctiques que utilitzen aquestes plataformes com “l’ús d’algorismes per mantenir els usuaris connectats i animar una utilització compulsiva”, el disseny de mecanismes similars als jocs en el disseny d’aplicacions i l’abús de la “reciprocitat” o fer sentir a l’usuari la necessitat d’interactuar amb l’aplicació.

Nova York és la primera gran ciutat en plantejar una denúncia contra cinc grans tecnològiques –algunes d’elles figuren entre les reines de Wall Street–. Tot i això, detalla Efe, quaranta-un estats més ja van denunciar Meta (propietària de Facebook i Instagram) pels mateixos motius l’octubre passat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

administració

Neix una entitat per difondre la història i la cultura de Roses

roses
Raúl Montilla
Periodista i escriptor

“Emigrar és molt dur, és un joc d’identitat molt bèstia”

Cornellà de Llobregat
SOCIETAT

ADF, 15 entitats i un restaurant a Els Bellots

TERRASSA
educació

Malestar perquè es tanca una línia d’I3 a Rocafonda de Mataró

Mataró
salut

Acord en defensa de l’antic hospital de Mataró

mataró
medi ambient

Badalona analitza la salut de 216 palmeres i 10 estan molt greus

Badalona
Sant Feliu de Pallerols

Sèlvans assaja un nou model d’economia rural a través de la gestió forestal

Sant Feliu de Pallerols
GIRONA

Retiren l’aparcament reservat a la Guàrdia Civil a Emili Grahit

GIRONA
SALUT

Créixer en entorns d’aire contaminat redueix la capacitat d’atenció dels nens

BARCELONA