Societat

meteorologia

El tercer gener més càlid del segle, amb pluges normals

L’any 2024 ha començat igualment càlid i amb precipitacions normals, però amb una pluja per sota del que es registrava el segle passat. La temperatura mitjana a Catalunya ha estat, al gener, de 7 graus, convertint el mes en el tercer inici d’any més càlid des de començament de segle XXI, segons dades de l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet).

Les temperatures han pujat 2,1ºC respecte del gener del 2023, en que es van viure diverses tempestes atlàntiques. El càlid gener seria comparable als del 1940 i més recentment el 2016 i 2018. L’Aemet ha informat que les màximes (entre els dies 24 i 27) són les que més han contribuït a aquest valor tan elevat, amb una mitjana que ha assolit un pic de 12º aquells dos dies. Destaquen les anomalies al final de mes, com les del dia 25, amb temperatures primaverals a comarques pirinenques com la Garrotxa, que va assolir 27 graus a Mieres o 25 a la Vall de Bianya. Però és que a l’estany de Malniu (2.323 metres d’alçada) van assolir els 15 graus i Núria, es 16.

L’Aemet ha indicat que el caràcter pluviomètric d’aquest gener ha estat el normal de la darrera dècada, amb una precipitació de 30 mm. Tot i així, és ja un 65% menor en comparació del període 1991-2020. El Pirineu de Lleida és on més ha plogut.

No és un fenomen local, perquè l’observatori Copernicus ha situat aquest gener com el més càlid al planeta, des que hi ha registres. Fa ja vuit mesos consequtius que es registren temperatures més altes que els anteriors mesos d’altres anys.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Les assignatures pendents

Girona
Societat

“La gent se’m queda mirant fixament”

Badalona
comerç

Més facilitats als xinesos perquè comprin

Barcelona
Vallfogona de ripollès/ Planoles

Porta a porta dels alumnes per fomentar l’estalvi d’aigua

Vallfogona/ Planoles
Olot

La Garrotxa vol aprendre de la mobilitat de Pontevedra

Olot
Administracions

El Suprem obliga el Prat a treure aparcament de la platja

El Prat de Llobregat
societat

Nou pas per a la construcció de l’institut Cal Maiol

barcelona
Bisharo Ali Hussein
Activista dels drets humans feminista

“Els homes volen controlar la sexualitat i el cos de la dona”

Girona

CADERSEM passa a formar part del GRUP E-COORDINA