Societat

Societat

Sant Adrià de Besòs estrena un servei de cangur gratuït

Posar les cures al centre implica que els cuidadors puguin conciliar. I conciliar a vegades és tenir un respir; conciliar no és fer equilibris per cobrir totes les necessitats. En aquesta línia ha obert portes la Canguteca, fa a penes quinze dies, a l’empara de la regidoria de Polítiques d’Igualtat de Sant Adrià de Besòs. És un servei gratuït, obert a tots els nens i nenes d’entre 3 i 12 anys del municipi. En total, està previst que hi puguin anar uns vint nens. Aquesta és la ràtio, independentment de les edats. L’objectiu és doble: que aquests nens gaudeixin d’un temps de lleure de qualitat, amb jocs i activitats adaptats a les diferents edats, i afavorir la conciliació de la vida laboral, familiar i personal. L’horari és de dilluns a divendres de 16.30 a 19.30 h durant el període lectiu i de 10 a 13 h durant les vacances escolars. Tot i que se n’ha fet una difusió petita, l’èxit no s’ha fet esperar. Fa uns dies el nombre de famílies que han iniciat el procés d’inscripció superava les 130. En el lloc web de l’Ajuntament hi ha un codi QR que porta a la inscripció i també una adreça: https://zonaprivada.ludikconcilia.com/ .

La responsable del servei, Joana Aloy, insisteix: “Es tracta de facilitar que les famílies puguin conciliar i, a la vegada, oferir un espai de joc divertit en què es treballin els valors i que s’adapti a les diferents edats dels nens.” És un servei de cangur puntual, expliquen. Les famílies s’hi donen d’alta i poden fer un màxim de dues reserves a la setmana.

Temps personal

Que diguin que es tracta d’un cangur puntual no vol dir que està reservat a “urgències”. Tampoc vol dir que sigui un esplai a l’ús. “No és un servei de lleure en el sentit que hi ha un projecte educatiu dissenyat per a cada infant. Sí que es fan activitats diferents, cada setmana una temàtica, però és un servei obert. Un cangur. I no cal que sigui per cobrir una urgència familiar. Nosaltres, des de l’Ajuntament, no entrem a valorar per què es demana el servei de cangur.” Imaginem, per exemple, una família monomarental en què la mare necessita una tarda: “Pot ser que necessiti un temps per resoldre qüestions imprescindibles o es pot tractar, senzillament, d’un temps que necessita per a ella mateixa, per fer ioga, per al que sigui.”

La Canguteca és un servei que segueix unes directrius de la Generalitat, les del programa Temps x Cures, del Departament d’Igualtat i Feminismes. Segons s’explicita en el web del departament, es tracta de consolidar el dret a les cures dels nens i nenes i, també, d’“alliberar temps per a les famílies, especialment per a les dones, a qui, majoritàriament, s’ha atribuït el treball de les cures”. El programa que fa de paraigua a la Canguteca fa uns anys que està en funcionament i no se sap quina serà la continuïtat quant al finançament. Tenen clar que, si cal, s’hauran de buscar recursos. “La resposta de les famílies ha estat increïble, no ens ho esperàvem, així que s’hi ha de donar continuïtat; és clar que és una necessitat. A Barcelona fa uns anys que va començar aquest tipus de servei, però es pot dir és emergent.”

La Canguteca està oberta a totes les famílies de la ciutat, la qual cosa no vol dir que no hi hagi alguns col·lectius prioritaris. Si hi ha saturació, s’hauran de reservar unes places per a col·lectius prioritaris: famílies monomarentals, amb altres càrregues de cura... Aquestes sí que haurien d’acreditar la seva condició especial.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Inditex es planteja tancar dues de les quatre botigues que té a Figueres

figueres
medi ambient

Un decret intenta fer més àgil el control de la sobrepoblació de conills, senglars o cabirols

Tàrrega
Infraestructures

Els veïns de Joan Miró exigeixen als partits un compromís per preservar el parc

Barcelona
medi ambient

Tarragona proposa una trentena d’activitats per conscienciar sobre el canvi climàtic

TARRAGONA

L'Ajuntament denuncia l'ocupació per fer-hi un casal de joves del magatzem dels Castellers

SANT CUGAT DEL VALLÈS
GIRONA

Tempesta i calamarsa a la Selva, el Gironès i el Baix Empordà

GIRONA
medi ambient

Denúncia a Fiscalia per la presència d’excavadores a l’Espai Protegit dels Muntanyans, a Torredembarra

Mor un home arran d’una baralla a la Barceloneta

BARCELONA

El Centre de Naixements de l’Hospital de Martorell torna a l’activitat

Martorell