Societat

Unió Europea

El matrimoni forçat, l’adopció il·legal i la gestació subrogada seran delictes d’explotació

El Consell Europeu i l’Eurocambra pacten la nova directiva sobre el tràfic d’éssers humans, que feia més d’una dècada que no es revisava

El matrimoni forçat, l’adopció il·legal i la gestació subrogada forçada seran delicte a la Unió Europea (UE). La presidència del Consell de la UE i el Parlament Europeu han assolit aquest dimecres un pacte polític per posar al dia la directiva europea sobre la prevenció i lluita contra l’explotació de persones, que no s’ha actualitzat des del 2011.

La principal novetat de l’acord, que encara ha de ser aprovat formalment per l’eurocambra i sancionat pels vint-i-set, és que el matrimoni forçat, l’adopció il·legal i la gestació subrogada entraran en l’àmbit de la llei contra el tràfic d’éssers humans. La gestació subrogada serà considerada com una forma d’explotació quan una dona sigui coaccionada o enganyada per donar a llum al nadó d’una altra persona o parella.

Tal com passa en la directiva actual, els nous tipus d’explotació seran castigats amb un màxim d’almenys cinc anys de presó, i d’almenys 10 si és agreujada. Tenint en compte l’efecte de les noves tecnologies, la revisió incorpora com a circumstància agreujant que els responsables del tràfic d’éssers humans hagin facilitat o difós imatges o vídeos de caràcter sexual que incloguin la víctima.

El pacte reforça les sancions per a les persones jurídiques, com empreses, condemnades per tràfic d’éssers humans, que podran ser excloses de l’accés al finançament públic, incloent les subvencions, els procediments de licitació, concessions i llicències, així com la retirada de permisos i autoritzacions per a l’exercici de les activitats on hagin comés la infracció.

També serà un delicte penal castigat amb sancions efectives, proporcionades i dissuasives la utilització d’un servei sabent que és ofert per una víctima d’explotació.

L’acord provisional aposta per ampliar l’àmbit d’actuació de les forces de seguretat per desmantellar organitzacions criminals. També insta a millorar l’atenció a les víctimes d’explotació. En aquest sentit, les autoritats de lluita contra l’explotació i les d’asil hauran de coordinar les seves activitats per garantir que les víctimes rebin la protecció adequada i es respecti el seu dret a l’asil.

La nova directiva entrarà en vigor vint dies després de la seva publicació al Diari Oficial de la UE i els Estats membres tindran dos anys per implementar-la.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Oposicions per cobrir 9.344 vacants de docent

barcelona
seguretat

Busquen un ganivet perdut a la cuina de Quatre Camins

barcelona
societat

Alerta per inundacions fins demà al matí

barcelona
enogastronomia

Els caves de Guarda Superior, al marge de les mesures extraordinàries per la sequera

Barcelona/TIANA
energia

Vandellós II incia l’operació de recàrrega de combustible

barcelona

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins
societat

El numero 02219, primer premi de la Grossa de Sant Jordi

Barcelona

Flors i Violes de Palafrugell encara el tram final

palafrugell
Guerra a gaza

La pluja no aturarà el ‘Pelegrinatge per l’alto el foc a Gaza’

Barcelona