Societat

Estats Units

Aldarulls en una sinagoga de Brooklyn per un túnel secret

Diversos homes es van resistir a abandonar el passatge soterrani, es van enfrontar a la policia i van provocar destrosses a la seu de Habad Lubàvitx

Els protagonistes de l’incident podrien ser membres d’una facció messiànica d’aquest moviment hassídic

“Dos jueus, tres sinagogues”, resa una antiga broma jueva que fa referència a la cultura del debat i la diversitat d’opinions –sobretot religiosos–en aquesta comunitat. El que ja no és tan comú és que un d’ells excavi un túnel a sota de l’oratori de l’altre.

És el que, aparentment, ha passat al cor de la comunitat jueva ortodoxa de Nova York. La policia va haver d’intervenir dilluns per desallotjar diversos homes que es negaven a abandonar un passatge excavat clandestinament al costat de la seu central de Habad Lubavitx, una de les organitzacions hassídiques amb més presència al món. El grup es va resistir a l’actuació policial i es van produir aldarulls que van provocar destrosses a l’edifici.

Els protagonistes de l’incident van ser, segons l’organització, un grup “d’estudiants extremistes” que havia excavat secretament el túnel fins a la sinagoga des d’un edifici proper. El passatge subterrani va ser descobert a finals d’any i dilluns a la tarda una formigonera hi va anar a injectar ciment per cegar la cavitat, però els individus que l’ocupaven s’hi van resistir. Aleshores, diversos d’ells van irrompre al lloc de culte i hi van provocar destrosses. La policia de Nova York va detenir nou persones sota l’acusació de vandalisme, violació d’una propietat aliena i d’obstruir una actuació oficial.

L’incident va passar al 770 d’Eastern Parkway, al barri Crown Heights de Brooklyn, la casa que durant més de quatre dècades va allotjar les activitats del rebe Menachem Mendel Schneerson, que va encapçalar Habad Lubavitx fins a la seva mort, el 1994. Schneerson va ser un dels líders de la revifalla de la comunitat hassídica, devastada durant la Segona Guerra mundial.

Tot i que no estan clares quines eren les motivacions dels qui van excavar el túnel, la premsa local apunta a les disputes que per l’orientació del moviment que s’arrosseguen des de la mort del Rebe Schneerson, el setè de Habad Lubavitx, que no va nomenar cap successor.

Segons fonts citades per The New York Times, els implicats pertanyen a una facció que –a diferència de la direcció actual de l’organització– afirma que Schneerson és en realitat el messies i mai no va morir. Segons aquestes fonts, el seu propòsit hauria estat el d’accelerar l’ampliació de la sinagoga, tal com, segons ells, desitjava fer el Rebe.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

enogastronomia

Els caves de Guarda Superior, al marge de les mesures extraordinàries per la sequera

Barcelona/TIANA
energia

Vandellós II incia l’operació de recàrrega de combustible

barcelona

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins
societat

El numero 02219, primer premi de la Grossa de Sant Jordi

Barcelona

Flors i Violes de Palafrugell encara el tram final

palafrugell
Guerra a gaza

La pluja no aturarà el ‘Pelegrinatge per l’alto el foc a Gaza’

Barcelona
enogastronomia

Els millors vins de les terres de Lleida, el 4 de maig a Artesa

Artesa de Segre
infraestructures

Més carrers amb plataforma única tot i el revés judicial de Borrell

barcelona

Els autocars turístics, sota terra

Barcelona