Societat

Veïns de pobles del Pirineu, sense servei de paqueteria a domicili

Bona part dels habitants de petits pobles del Pirineu lleidatà, sobretot els que queden més allunyats de les principals vies de comunicació, pateixen mancances en el servei de paqueteria a domicili que presten diverses empreses de missatgeria. El motiu principal és que a les companyies no els surt rendible econòmicament fer aquests desplaçaments i opten per intentar que siguin els receptors els que vagin a recollir-lo a la capital de la seva comarca. Una situació que, sovint, desconeixen quan fan la compra, ja que esperen que el producte els arribi a casa. Una cinquantena de veïns dels 250 que hi ha a la vall de la Vansa i Tuixent s’han organitzat per demanar millores en el servei, segons recull l’ACN.

L’agrupació de veïns es va posar en marxa a finals de novembre i, en un mes, ha constatat que sis paquets han acabat sent retornats al seu origen. Un dels veïns, Mario Mata, explica que això és el que acaba passant quan no hi ha acord entre l’empresa de missatgeria i el receptor perquè aquest reculli el paquet a la seva seu, habitualment a la capital de comarca. A més, denuncien casos en què la companyia els demana que contractin i paguin un transport privat, quan el servei ja prèviament contractat inclou l’arribada de la compra a la porta de casa.

Mata afirma que són conscients que viuen a una hora en cotxe de la Seu i, per tant, es resignen a no rebre els paquets en 24 hores. Però creuen que, almenys, aquestes empreses els haurien de donar alguna alternativa. També es troben que, tot i ser els principals afectats, no poden presentar directament una reclamació a l’Agència Catalana de Consum perquè aquest pas l’ha de fer qui contracta el servei de missatgeria. Per aquest motiu es plantegen parlar amb les empreses i buscar solucions.

Un altre municipi afectat és el de Sant Esteve de la Sarga, a poc més de trenta minuts en cotxe de Tremp. El seu alcalde, Jordi Navarra, considera que aquestes mancances no s’haurien de produir per una qüestió d’equilibri territorial. Així, tot i entendre als treballadors que presten el servei, creu que les empreses haurien de buscar solucions per fer arribar els paquets.

Ara, molts veïns opten per facilitar una adreça alternativa a la de casa seva, a Tremp. Fins i tot ho fa el mateix consistori, que té una oficina d’atenció ciutadana a la capital del Pallars Jussà. Aquesta, però, té els dies comptats perquè s’estan fent obres per traslladar el consistori a un edifici del Sant Esteve de la Sarga. És llavors quan Navarra es planteja fer alguna queixa si continuen sense rebre servei i, fins i tot, a nivell comarcal, ja que aquest problema afecta a molts altres pobles.

Aquestes incidències no es solen donar en el servei públic que presta Correus, ja que els carters si que fan, de forma habitual, els desplaçaments a aquests municipis. Una dificultats és que en molts pobles no consten els noms dels carrers o els números de les cases, fet que dificulta la seva localització. En aquest sentit, també és recurrent que els repartidors de missatgeria demanin als veïns que vagin a buscar el paquet a l’entrada del poble en comptes de portar-lo al domicili.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Les assignatures pendents

Girona
Societat

“La gent se’m queda mirant fixament”

Badalona
comerç

Més facilitats als xinesos perquè comprin

Barcelona
Vallfogona de ripollès/ Planoles

Porta a porta dels alumnes per fomentar l’estalvi d’aigua

Vallfogona/ Planoles
Olot

La Garrotxa vol aprendre de la mobilitat de Pontevedra

Olot
Administracions

El Suprem obliga el Prat a treure aparcament de la platja

El Prat de Llobregat
societat

Nou pas per a la construcció de l’institut Cal Maiol

barcelona
Bisharo Ali Hussein
Activista dels drets humans feminista

“Els homes volen controlar la sexualitat i el cos de la dona”

Girona

CADERSEM passa a formar part del GRUP E-COORDINA