Societat

SOCIETAT

Quatre municipis del Maresme encendran talaies pels drets humans a la Mediterrània

L’acte es farà el 13 de gener

Participen en una iniciativa que també vol posar en valor el patrimoni històric i cultural present en el territori de parla catalana

Sant Vicenç de Montalt, Caldes d’Estrac, Santa Susanna i Vilassar de Mar son els quatre municipis el Maresme que el proper 13 de gener participaran en l’encesa torres, talaies i talaiots pels drets humans a la mediterrània. La iniciativa va néixer el 2016 amb un doble objectiu: d’una banda sensibilitzar la ciutadania sobre la crisi migratòria que té el Mediterrani com a protagonista i on moltes persones hi perden la vida i per l’altra, reivindicar i posar en valor les torres, talaies, talaiots i fortificacions com a patrimoni històric i cultural present al conjunt dels territoris de parla catalana. El dissabte dia 13 de gener i de forma simultània s’il·luminaran totes les estructures, creades en el seu moment majoritàriament com a torres de defensa i que es convertiran en punts de llum “en fars d’acollida que mostren el camí d’arribada”. L’Encesa de torres, talaies i talaiots de la Mediterrània pels drets humans neix com una iniciativa d’un grup de professores i professors de l’Institut d’Educació Secundària IES Marratxí. El Consell de Mallorca, i en particular la Direcció Insular de Patrimoni, va acompanyar aquesta iniciativa des del primer moment, a la qual també s’hi han sumat en aquest paper de coordinació les entitats d’Amnistia Internacional i el Fons Mallorquí de Solidaritat.

Actualment, la iniciativa ha crescut i s’ha expandit entre les illes de Menorca, Eivissa i Formentera i altres territoris com Catalunya, Aragó, el País Valencià o Andalusia i entre els països del nord d’Àfrica com el Marroc o Tunísia; de l’Orient Mitjà, com el Líban. En aquest context, l’any 2022, l’Institut Ramon Muntaner (IRMU) en col·laboració amb diverses entitats i corporacions municipals i participà en aquest projecte fent la funció de coordinador dels territoris de Catalunya, País Valencià i la Franja (Aragó). L’edició del 2023 va marcar un gran augment en la participació i implicació d’entitats, passant de 9 torres al 2022 a 33 al 2023.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Els autocars turístics, sota terra

Barcelona
La monarquia

Bestiari il·lustrat

GIRONA

Busquen fons de l’Estat per pagar les sentències del personal

girona
La crònica

Els triangles que dibuixaria Maria Antònia Canals

BADALONA

Mig centenar d’usuaris de Can Bofí Vell de Badalona, condemnats a tornar al carrer

BADALONA

Èxit del concert de celebració dels 25 anys de Girona Centre Eix Comercial

girona

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona
salut

Anuncien que el nou hospital de Calella estarà fet el 2030

calella

Èxit de vendes el primer dia de l’Expocasió

fornells de la selva