Societat

Gastronomia

Una nova gala de les estrelles

La Guia Michelin lliura aquesta nit a Barcelona les estrelles als millors restaurants de l’Estat

El xef Paco Pérez i el Bo.TiC, en el punt de mira per a un tercer guardó

Avui és el dia que la famosa Guia Michelin entrega les noves estrelles als restaurants de l’Estat (en el cas de Portugal i per primera vegada enguany es farà una cerimònia a part al mes de febrer). A Catalunya, on tenim quatre restaurants amb tres estrelles (Àbac, El Celler de Can Roca, Lasarte i Cocina Hermanos Torres), s’està pendent dels establiments del país que poden obtenir la preuada distinció (alguns la primera, altres la segona) i, sobretot, de si algun restaurant amb dues estrelles aconsegueix entrar a l’Olimp de la gastronomia mundial i obté la tercera. Hi ha vuit restaurants catalans amb dues estrelles que aspiren a la tercera: el Cinc Sentits, l’Angle, el Moments, el Disfrutar i l’Enoteca, tots situats a Barcelona, i el Bo.TiC de Corçà, el Miramar de Llançà i Les Cols d’Olot.

En espera de saber què han decidit els inspectors de Michelin, la màxima pressió a hores d’ara la té el Disfrutar, dels xefs Oriol Castro, Eduard Xatruch i Mateu Casañas. Per què? Doncs perquè la famosa llista The World’s 50 Best Restaurants, la prescriptora de més fama mundial i que al seu moment va decidir que El Bulli de Ferran Adrià, El Celler de Can Roca o el Noma de Copenhaguen fossin els millors restaurants del món, ha situat en la seva darrera edició el restaurant del carrer Villarroel de la capital catalana com el millor d’Europa i el segon del món. Per això avui els ulls se n’aniran cap a ells. Però els ulls també estan posats en el xef de l’Empordà Paco Pérez, que té dos restaurants amb dues estrelles Michelin (l’Enoteca, de Barcelona, i el Miramar, de Llançà) i des de fa uns anys també està pendent d’aconseguir la tercera estrella. Un altre restaurant que també està en el punt de mira és el Bo.TiC (Corçà), també amb dues estrelles i que aspira a la tercera. Al capdavant hi ha el xef Albert Sastregener, que el 2022 va ser distingit amb el Premi Nacional de Gastronomia.

L’any passat la Guia Michelin només va donar la tercera estrella a dos restaurants de l’Estat, a l’Atrio de Toño Pérez, de Càceres, i als germans bessons barcelonins Javier i Sergio Torres, pel seu restaurant Cocina Hermanos Torres, que està situat a les Corts, un establiment capdavanter en tecnologia que els germans van obrir en una antiga nau en què no paren d’experimentar i crear nous productes, com el pa Catalina, en homenatge a l’àvia que els va despertar la passió per la cuina. En la passada edició només tres restaurants de tot l’Estat van aconseguir una segona estrella, cap de català, i 34 van aconseguir la primera estrella, entre els quals hi ha els catalans Aleia, Enigma, Mont Bar, Come by Paco Méndez i Slow&Low.

Aquest any hi ha molta expectació per saber quins restaurants podrien obtenir alguna estrella i hi ha travesses. Algunes assenyalen que potser l’Enigma d’Albert Adrià, que és germà de Ferran Adrià, obtindrà la segona estrella i es parla molt, per exemple, dels restaurants d’un xef cada vegada més reconegut, el sevillà format a El Bulli Rafa Zafra, que té l’Amar, el local de l’Hotel Palace de la Gran Via de Barcelona (que van triar per anar a sopar Barack Obama, Bruce Springsteen i Steven Spielberg quan van ser a Catalunya l’abril passat), i l’Estimar, a tocar de Santa Maria del Mar (el restaurant en què Zafra es bolca amb els peixos i mariscs, i que és el que van triar Mick Jagger i Ron Wood, dels Rolling Stones, per anar a menjar gambes de Palamós la darrera vegada que van ser a Barcelona, amb motiu del partit de futbol Barça-Madrid). L’Amar, per exemple, encara que no tingui cap estrella, la Guia Michelin ja el recomana i valora la seva “aposta gastronòmica”, que diu que és “una autèntica declaració d’amor al Mediterrani i a la Ciutat Comtal”.

També cada cop es parla més de la possibilitat que aconsegueixi una estrella (o una estrella verda) el restaurant Xavier Pellicer, del xef Xavier Pellicer, que destaca per la seva healthy kitchen (cuina saludable). La cerimònia de l’entrega de les noves estrelles de la Guia Michelin es fa aquest any a l’Auditori del Fòrum de Barcelona amb més de sis-cents convidats i es retransmetrà en directe a través del canal de YouTube de Michelin.

Més distincions

En aquesta cerimònia s’entregaran altres premis: les estrelles verdes, que ja fa uns anys que distingeixen els restaurants més sostenibles; el premi al millor xef jove i el premi al millor xef mentor (aquests darrers premis es van instaurar l’any passat i els van guanyar Cristóbal Muñoz, xef del restaurant Ambivium de Peñafiel, i Joan Roca, xef d’El Celler de Can Roca de Girona, que, amb els seus germans Jordi i Josep, ha convertit el seu establiment en un dels més famosos del món). L’any passat també es va entregar per primera vegada un premi al millor cap de sala, que es va donar a Toni Gerez per la seva tasca com a director i sommelier del Castell Peralada, a Peralada.

2
restaurants
van rebre la tercera estrella Michelin en l’edició de l’any passat; una va ser per a Cocina Hermanos Torres.
9
xefs
amb un total de 17 estrelles Michelin seran els que organitzaran aquesta nit el sopar de gala.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Els autocars turístics, sota terra

Barcelona
La monarquia

Bestiari il·lustrat

GIRONA

Busquen fons de l’Estat per pagar les sentències del personal

girona
La crònica

Els triangles que dibuixaria Maria Antònia Canals

BADALONA

Mig centenar d’usuaris de Can Bofí Vell de Badalona, condemnats a tornar al carrer

BADALONA

Èxit del concert de celebració dels 25 anys de Girona Centre Eix Comercial

girona

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona
salut

Anuncien que el nou hospital de Calella estarà fet el 2030

calella

Èxit de vendes el primer dia de l’Expocasió

fornells de la selva