Societat

Llengua

Els Premis Coromines reconeixen els alcaldes de la Catalunya Nord jutjats per portar el català als plens municipals

Clara Ponsatí diu a l’acte que “la Catalunya del Nord és un exemple de com mantenir viva la nació en situacions adverses”

La Coordinadora d’Associacions per la Llengua Catalana (CAL) i l’entitat Aire Nou de Bao ha fet un homenatge a la Catalunya del Nord i al seu activisme per la llengua catalana en la 21a edició dels Premis Nacionals Joan Coromines al Palau dels Reis de Mallorca de Perpinyà. L’acte ha reconegut la tasca dels cinc alcaldes que durant el mes d’abril van ser jutjats al Tribunal Administratiu de Montpeller per haver modificat el reglament del seu consistori per tal que els regidors poguessin parlar en català als plens municipals. Així mateix, l’acte ha guardonat Blanca Serra, Pere Manzanares, Berenguer Ballester, l’Associació per l’Ensenyament Català (APLEC) i Ampli Productora per vetllar per la llengua, cultura i nació catalanes.

L’alcaldessa d’Els Banys, Marie Costa, ha demanat suport de la població en aquesta lluita que “simbòlicament és molt important”. Per la seva banda, l’alcalde d’Elna, ha subratllat la importància que més ajuntaments, com els bretons i els corsos, se sumin a la iniciativa per portar el debat a l’Assemblea Nacional Francesa.

La celebració també ha comptat amb la presència de l’exconseller de Cultura i actual responsable d’acció cultural i difusió del Consell de la República, Lluís Puig, de la presidenta de la Comissió de Cultura del Parlament de Catalunya, Dolors Sabater, i de l’eurodiputada de Junts i Lliures per Europa, Clara Ponsatí, qui ha considerat que la Catalunya del Nord és un exemple de com mantenir viva la nació en situacions adverses.

Per la seva banda, el secretari de Política Lingüística de la Generalitat, Francesc Xavier Vila, ha remarcat el compromís i la disposició del Govern per continuar treballant per la normalització de la llengua catalana.

La CAL organitza els Premis Nacionals Joan Coromines en record del filòleg i lingüista. L’organització ha decidit guardonar enguany Blanca Serra per la seva lluita per la llengua catalana i la llibertat dels Països Catalans, a Pere Manzanares per la seva tasca a favor del català en els mitjans d’informació de la Catalunya del Nord, a l’APLEC pels seus 40 anys de promoció de l’ensenyament de la llengua i cultura catalanes i a Ampli Productora per la creació de continguts culturals i esportius del territori nord-català en llengua catalana.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Les assignatures pendents

Girona
Societat

“La gent se’m queda mirant fixament”

Badalona
comerç

Més facilitats als xinesos perquè comprin

Barcelona
Vallfogona de ripollès/ Planoles

Porta a porta dels alumnes per fomentar l’estalvi d’aigua

Vallfogona/ Planoles
Olot

La Garrotxa vol aprendre de la mobilitat de Pontevedra

Olot
Administracions

El Suprem obliga el Prat a treure aparcament de la platja

El Prat de Llobregat
societat

Nou pas per a la construcció de l’institut Cal Maiol

barcelona
Bisharo Ali Hussein
Activista dels drets humans feminista

“Els homes volen controlar la sexualitat i el cos de la dona”

Girona

CADERSEM passa a formar part del GRUP E-COORDINA