Societat

“La petició de les mares era unànime”

Minuts Menuts atén 135 famílies de Salt que fan ús del servei de cangur municipal un màxim de tres hores

El servei s’ha recuperat dins el pla Temps per Cures finançat per la Generalitat

108 ajuntaments s’han acollit al programa Temps per Cures que es promou des de la Generalitat

Entrades i sortides esglaonades i molts cotxets amb criatures amunt i avall. A les portes de l’equipament Som Salt hi atenen cada setmana una mitjana de 36 famílies que, sobretot al matí, deixen les criatures al servei de cangur municipal per fer gestions, formar-se, buscar feina o disposar d’un temps lliure. L’espai educatiu i de lleure, impulsat per l’Ajuntament de Salt, a través del Consorci de Benestar Social Gironès-Salt, vol promoure la conciliació de les famílies del municipi i facilitar l’encaix de la feina, la vida personal i les càrregues domèstiques. Des de la seva posada en marxa, ara fa un any, s’ha ampliat l’horari d’atenció i el nombre d’infants inscrits ha passat de la quinzena que hi havia en el primer mes de funcionament del servei als 135 que s’han atès, amb infants d’edats compreses entre 0 i 6 anys. Les dues educadores, l’Alba i l’Adriana, fan la rebuda de les criatures que gaudeixen durant unes hores d’aquest espai lúdic i educatiu. “Sobretot són mares les que es fan càrrec dels infants, i algun pare que també els ve a recollir”, coincideixen les educadores, que entenen el servei com un espai de “respir familiar” per donar resposta a necessitats o gestions puntuals mentre elles tenen cura dels infants. El servei permet a algunes mares apuntar-se durant el matí als cursos que es fan de formació de primera acollida, per aprendre català i castellà.

El temps màxim d’estada dels infants és de tres hores continuades durant un màxim de tres dies a la setmana i, en general, no és necessari fer una reserva de plaça perquè s’entén que és puntual i que avisant amb antelació n’hi ha prou. Després d’un any, amb l’objectiu d’adaptar el recurs a les necessitats de les famílies, el Minuts Menuts ha passat d’obrir tres tardes a donar servei matí i tarda de dilluns a divendres. Els infants de 3 a 6 anys només hi poden anar fora de l’horari escolar.

La responsable de l’àrea d’infància del Consorci de Benestar Social de Salt, Emma Vinyoles, explica que va ser arran de la “petició unànime i constant de les mares” i d’altres fòrums entorn de la infància que reclamaven recuperar el servei que havia funcionat anteriorment en un projecte similar. Sota el mateix nom de Minuts Menuts, el 2009, amb el suport de la Generalitat, va obrir portes l’antiga llar d’infants de Salt El Petit Jardí a les famílies perquè gaudissin d’un espai de cura per als seus fills i filles mentre atenien necessitats no previstes, feien gestions o anaven al metge. El Consorci ha vist l’oportunitat de tornar a oferir el servei reclamat per moltes famílies gràcies al nou impuls per part del Departament d’Igualtat i Feminismes a través del programa Temps per Cures i el pla Corresponsables (2021-2023).

Un total de 108 ajuntaments han presentat projectes en el programa Temps per Cures impulsat des de la Generalitat, amb un pressupost de 24 milions d’euros. Els ajuntaments i consells comarcals que fan accions de conciliació han de prioritzar l’accés al servei de les famílies en què hi hagi altres càrregues relacionades amb les cures, les famílies monoparentals, les mares o tutores víctimes de violències masclistes, en situació d’atur de llarga durada, més grans de 45 anys o migrants.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ADMINISTRACIONS

L’Estat bloqueja el conveni i no ha transferit els diners per a la mobilitat del Maresme, segons Territori

EL MASNOU
SOCIETAT

La zona ampliada de Water World, Tornado Land, a punt per a la temporada

lloret de mar
GIRONA

Desenes de famílies enganyades en un viatge a Eurodisney París

GIRONA

Inditex es planteja tancar dues de les quatre botigues que té a Figueres

figueres
medi ambient

Un decret intenta fer més àgil el control de la sobrepoblació de conills, senglars o cabirols

Tàrrega
Infraestructures

Els veïns de Joan Miró exigeixen als partits un compromís per preservar el parc

Barcelona
medi ambient

Tarragona proposa una trentena d’activitats per conscienciar sobre el canvi climàtic

TARRAGONA

L'Ajuntament denuncia l'ocupació per fer-hi un casal de joves del magatzem dels Castellers

SANT CUGAT DEL VALLÈS
GIRONA

Tempesta i calamarsa a la Selva, el Gironès i el Baix Empordà

GIRONA