Societat

Fires de Sant Narcís

Entre la nostàlgia i el col·leccionisme

Una exposició commemora els 70 anys de la primera exposició de segells a Girona

Bitllets de pessetes, lletres de canvi i postals formen part de la mostra de la Societat Filatèlica a la sala la Carbonera

una exposició a la sala la Carbonera del Museu d’Història de Girona per Fires de Sant Narcís fa reviure temps passats, tant de fa quatre dècades com de fa més de tres segles. La mostra commemora els 70 anys de la primera exposició de segells a Girona.

Un article d’anys enrere de la Societat Filatèlica de Girona (Sofigi) recordava que la primera mostra va tenir lloc al cafè Gran Via i va ser una iniciativa del Cercle Artístic de Girona i la biblioteca pública. Amb el suport del Museu Postal de Madrid, es va inaugurar el 28 d’octubre i va tancar les portes el 5 de novembre del 1953.

Set dècades després i en ple segle XXI, la mostra de la Carbonera es va inaugurar el diumenge 29, tot i que ja va obrir portes el dia abans. L’exposició de la Sofigi se solia fer a la Casa de Cultura o al claustre de la Diputació. Aquest any l’Ajuntament ha cedit la sala del Museu d’Història.

Una visita amb el guiatge del tresorer de la Sofigi, Joaquim Carreras, ajuda a comprendre millor què es pot veure: segells (del 1874, per exemple), segells notarials, bitllets de pessetes i postals, algunes de ben curioses sobre trajectes familiars a sobre d’un burro. Un dels documents més antics, com ara una lletra de canvi de Medina del Campo (Valladolid), és del 1690. Carreras detalla que les lletres de canvi ja les utilitzaven al segle XIII els mercaders venecians, amb l’objectiu que els rèdits (monedes) de les vendes no fossin saquejats pels lladres de tornada a casa.

De lletres de canvi (document mercantil), n’hi havia de totes mides fins que a partir del 1822, amb el rei Ferran VII, es va regularitzar el model, explica el mateix Carreras. De documents més reconeixibles, hi ha els bitllets de 5 o de 1.000 pessetes. “Hi ha una representació general [de documentació], no gaire extensa”, explica el tresorer de la Sofigi. No hi ha, per exemple, monedes, peces molt preuades. Una de les integrants de l’entitat organitzadora assenyala que el 70% de les persones que visiten la mostra ho fan per nostàlgia. Algunes hi van justament a veure les pessetes i ho fan amb nets perquè els més joves sàpiguen que van existir, de debò. “La gent de fins a 30 anys no saben què és un segell, ni correus ni una bústia”, exposa Carreras.

Els organitzadors han fet un sobre i un mata-segells commemoratius dels 70 anys de la primera exposició (vegeu-ne els detalls a la imatge). S’hi poden veure el logo de Correus i els escuts de la ciutat i la Sofigi. La mostra es podrà veure fins demà de 10 a 13 h i de 16 a 19 h. Fins al dia de Tots Sants, hi havien passat 2.135 persones, una xifra que l’entitat considera molt bona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

La Ballena Alegre haurà de retirar 89 bungalows i enderrocar 4 piscines

sant Pere pescador

L’AMB obre la barrera de sorra perquè l’aigua fecal surti al mar

Castelldefels
Societat

Es registren 670 situacions relacionades amb LGTBI-fòbia l’any 2023

Barcelona

Maria Cinta Blanch és la nova gerent per “refundar” l’empresa de residus

TERRASSA
transports

En servei la nova parada de Glòries a les línies T4, T5 i T6 de tramvia

barcelona
SERVEIS

Nou pas de vianants accessible entre el passeig Verdaguer i l’estació d’Igualada

IGUALADA
societat

Territori obre el procés per expropiar els primers 5 pisos buits de grans tenidors

barcelona
SOCIETAT

Pescadors de Vilanova i la Geltrú i Llançà, medalles de la pesca catalana 2024

VILANOVA I LA GELTRÚ
serveis

Ferrocarrils posarà noves tanques entre Bellaterra i la UAB perquè els animals no creuin la via

BELLATERRA