Societat

L’oasi entre dies d’estímuls

Les ‘Fires en silenci’ rebaixen la fressa i les llums de les atraccions per a persones amb necessitats educatives especials

La festa de Sant Narcís es mou al primer dia de la setmana, que assaboreixen els residents a Girona

La Dolors Badosa, de Girona, explica que al seu fill li encanten les Fires. “Els autos de xoc li encanten. Cada any venim i s’ho passa bé.” Al fill, se’l veu content, mentre gaudeix de l’atracció. En Marc Garrido té un retard intel·lectual i es beneficia de les Fires en silenci, adreçada a mainada i persones amb necessitats educatives especials (NEE) o sensibilitat al soroll.

De les deu del matí a la una del migdia i de les cinc de la tarda a les vuit del vespre no hi ha excessos lumínics i acústics. Només el soroll de les atraccions sobresalta les persones que es volen divertir, siguin com siguin. “Sí que ho sabia, que hi havia això de les Fires en silenci. Em sembla molt bé que no hi hagi estímuls per a aquestes persones”, explica un avi, molt atent al net, que fa un circuit agafat al manillar d’una moto.

En canvi, la Dolors, la mare d’en Marc, no ho sabia. Han vingut perquè al fill li agraden les atraccions, sigui el dia que sigui. Ha estat una casualitat. “No té cap por d’anar a aquestes que pugen i baixen, com el Pulpo, em sembla que es diu.”

L’Ajuntament de Girona ha repetit la doble jornada que afavoreix la inclusió social, la d’ahir de les atraccions silenciades i la de dijous, en què hi haurà la jornada econòmica (amb preus reduïts respecte de la resta de dies). “Un objectiu compartit és que la festa sigui per a totes i tots i aquells que tenen necessitats educatives especials tenen el mateix dret que tothom a disfrutar de les Fires”, diu el regidor de Cultura, Quim Ayats (ERC).

El regidor de Cultura assenyala que cal treballar en l’“accessibilitat de moltes atraccions”, però que les Fires amb menys fressa i menys llum “ha funcionat molt bé” i esperen “que continuï així”.

D’atraccions, n’hi ha que són barques que simulen que naveguen per un estany. A La Regata, adreçada a mainada d’1 a 8 anys, no hi ha música ni soroll: només mainada (i familiars) passant-ho bé. “És una bona mesura. No ens molesta”, afirma en Gabriel, que ven tiquets i atén aquest diari, gairebé de manera simultània.

Ahir, dilluns, era festiu local a la ciutat de Girona (ja que el dia de Sant Narcís, el 29, queia en diumenge). Es podia passar bé entre els plàtans i les atraccions del passeig de la Devesa, al migdia, a diferència del dia abans al vespre. “És un bon dia. Ve la gent de Girona, els de fora, potser no, però no és un dels pitjors dies”, explica l’Hugo Castillo, l’amo de l’atracció Titanic. Per contra, l’1 de novembre i el primer cap de setmana (dissabte i diumenge) són els més forts.

Un dia és un dia

Castillo és de Girona i fa més de 50 anys que fa parada per Sant Narcís. Aplaudeix que s’adaptin les atraccions per unes hores. Però admet que, sense música –és habitual sentir l’himne del Girona de futbol– i llums, no convida tant a viure emocions. És com si a les botigues no hi hagués els aparadors i els llums oberts, explica.

En Juan Ortega regenta Atracciones Aragón, la dels autos de xoc d’en Marc, “un client que ve cada any”. A Ortega li sembla bé que hi hagi una jornada per a persones amb diversitat funcional. Es fa a altres ciutats, com ara Granollers i Mataró. Fa gairebé set dècades que el negoci familiar ve per Fires. No els afecta gaire un dia amb menys llums i sorolls. Fins ahir al migdia “ha vingut molta gent”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ciutat del vaticà

El papa anuncia la canonització del primer ‘sant mil·lennista’

barcelona
el pasteral

Es constitueix el comitè d’implantació del pla d’emergència de Susqueda i el Pasteral

el pasteral
SOCIETAT

Un projecte preserva 70 varietats d’hortalisses, 380 de fruiters i 22 de vinya al Sobirà

Sort
educació

Talls de trànsit per demnar zones pacificades a l’entorn de les escoles

barcelona
societat

L’estiu de la Copa Amèrica tindrà un reforç de 600 treballadors de vigilància i manteniment

barcelona
PALAMÓS

El consistori alerta d’estafes telefòniques al municipi

PALAMÓS
GIRONA

Aturem les Guerres reclama la no militarització d’Europa

GIRONA
societat

Detenen un acusat d’agressió sexual a menors mentre intentava fugir del país

portbou
societat

Conveni de col·laboració amb l’associació Reach per prevenir abusos sexuals

girona