Societat

CALELLA

L’Ajuntament i la Creu Roja, enfrontats

La Creu Roja i l’Ajuntament de Calella fa dies que estan a matadegolla. Les tibantors són causades per l’arribada d’un grup nombrós de sol·licitants d’asil subsaharians, uns tres-cents. L’Ajuntament maresmenc ha posat el crit al cel i ho ha fet públic: de la nit al dia, asseguren, s’han trobat per sorpresa tres-centes persones foranes vivint en hotels de la vila. Els ha portat la Creu Roja des de Canàries. Fonts municipals expliquen: “La solidaritat hi és, és clar, però pensàvem que en vindrien entre vint i quaranta! S’han encès les alarmes perquè poden ser usuaris dels nostres serveis, que estan molt saturats.” La temença de les autoritats locals és que el grup, o una part, puguin necessitar els serveis socials ide salut, ja saturats per les pròpies dinàmiques de la població i l’acollida –i en algun cas arrelament– de famílies fugides de la guerra d’Ucraïna. La Creu Roja ho valora tot plegat com un gran malentès: “El moviment de sol·licitants d’asil s’està produint arreu del territori català –i de l’Estat–, i seguint una petició que ve directament del Ministeri de Migracions. I tenint en compte la disposició de places hoteleres a cada territori.” Inclosa Calella.

Una de les conseqüències de la divergència han estat les reaccions a les xarxes socials. N’hi ha de positives, de confuses i confoses, i també n’hi ha de fosques, amb discursos alarmistes o que, directament, destil·len fel. “Això és vergonyós. Perquè no els porten a Madrid?”, diu una piulada. l’Ajuntament confirma que no hi ha hagut incidents per part de ningú: “Hi pot haver una mica d’alarma, però puntual.”

La Creu Roja insisteix: “Són sol·licitants d’asil, amb una protecció especial; no són refugiats, no són immigrants. Provenen de dues zones amb conflictes interns, el Senegal i Gàmbia. Des de Canàries, i per la saturació, se’ls du a d’altres zones i se’n fa la derivació posterior. S’hi estaran un màxim de tres mesos, al llarg d’aquest temps van sortint cap a territoris on tenen família o amics i poden gaudir d’una situació més estable fins que es resolgui la concessió de l’asil. Són joves molt tranquils que surten a passejar i a fer esport.” S’han mantingut converses a tres bandes des del primer dia, diuen, amb l’alcaldia i el ministeri. “És cert que no es va informar prèviament l’Ajuntament, però el protocol no ho preveu, tot i això es pot millorar la informació, per deferència.”

Un dels motius pels quals es pot haver generat tensió, continuen explicant a l’entitat, és el fet que es compari aquests nouvinguts amb els ucraïnesos desplaçats pel conflicte. “L’any passat van arribar famílies, amb menors, gent gran, que tenien un seguit de necessitats. No és el cas d’ara.” Tanquen a l’Ajuntament: “El compromís és que d’aquí a un mes estaran resituats.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Els autocars turístics, sota terra

Barcelona
La monarquia

Bestiari il·lustrat

GIRONA

Busquen fons de l’Estat per pagar les sentències del personal

girona
La crònica

Els triangles que dibuixaria Maria Antònia Canals

BADALONA

Mig centenar d’usuaris de Can Bofí Vell de Badalona, condemnats a tornar al carrer

BADALONA

Èxit del concert de celebració dels 25 anys de Girona Centre Eix Comercial

girona

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona
salut

Anuncien que el nou hospital de Calella estarà fet el 2030

calella

Èxit de vendes el primer dia de l’Expocasió

fornells de la selva