Societat

La fiscalia acusa Shakira de defraudar 6 milions d’euros en la seva segona causa per delicte fiscal

La cantant manté que sempre ha actuat conforme a la llei i seguint “el consell dels millors experts fiscalistes”

Aquesta querella arriba quan està a punt de ser jutjada per defraudar 14 milions del 2012 al 2014

La fiscalia acusa la cantant colombiana Shakira d’haver defraudat uns 5,8 milions d’euros de l’IRPF i l’Impost de Patrimoni del 2018, quan vivia a Esplugues de Llobregat. L’Agència Tributària li reclama 5,3 milions d’euros, més els interessos, i la Generalitat li reclama 547.000 euros més els interessos. Shakira serà jutjada aviat per simular que vivia fora d’Espanya quan ja vivia a Barcelona amb el futbolista Gerard Piqué, i la fiscalia li demana 8 anys de presó per defraudar 14,5 milions del 2012 al 2014 en l’IRPF i l’Impost de Patrimoni, a més de 23,7 milions de multa i 18 anys sense incentius fiscals.

Segons la querella de la fiscalia presentada al juliol, el 2018 Shakira vivia a Esplugues amb la seva parella, l’aleshores futbolista del Barça Gerard Piqué i els dos fills en comú. Això l’obligava a pagar l’IRPF de tots els seus ingressos mundials, independentment d’on s’haguessin produït, i per tot el seu patrimoni, amb independència d’on s’hagués generat o estigués ubicat. Així, per tal de reduir el pagament d’impostos va fer servir un “entramat societari”, no va declarar alguns rendiments i es va deduir despeses improcedents.

Segons la querella, les empreses no tenien cap altra activitat formal que gestionar el patrimoni de Shakira i no tenien ni mitjans materials ni humans per fer-ho. A més, la fiscalia recorda que la cantant no tenia cap relació amb molts d’aquests països més enllà de la constitució d’aquestes empreses ’pantalla’.

Així, segons el ministeri públic, va ometre la declaració de rendiments per valor de 12,5 milions de dòlars, percebuts en forma de bestreta el 2011 i meritats el 2018 per la gira musical ’El Dorado’. També va ometre rendiments de més de 2,5 milions d’euros a través de les societats GGT i AC. Igualment, va deduir despeses duplicades que superaven els 3 milions d’euros i va deduir despeses d’amortització dels seus propis drets musicals per més de 3 milions d’euros. Per últim, va deduir despeses personals i no justificades per més de 500.000 euros.

Del 2015 al 2017 Shakira va declarar tots els ingressos i despeses , però el 2018 només ho va fer en un 75%. L’altre 25% se’l quedava la societat AC com a assegurança de risc fiscal, tot i que l’empresa no tenia cap activitat i només tenia cedits formalment els drets musicals de la cantant. Era una societat “instrumental”, segons la fiscalia, i només era utilitzada per pagar menys IRPF per part de la cantant.

En la querella s’enumeren tots els ingressos reals que va tenir Shakira arran de la seva activitat musical i publicitària, que van pujar a 48 milions d’euros, i també tots els imports de les despeses que es van deduir per duplicat o que no s’haurien d’haver deduït. Hisenda calcula que les despeses deduïbles sumen 21,3 milions, i no pas 28,4 com va dir la cantant.

Per tot això, l’Agència Tributària considera que Shakira hauria d’haver pagat 5,3 milions d’euros més d’IRPF i li reclama 6 milions inclosos els interessos de demora. Pel que fa a l’Impost de Patrimoni, l’Agència Tributària concreta que el 31 de desembre del 2018 Shakira tenia 971.000 euros en comptes bancaris a Espanya i 3,7 milions en comptes a l’estranger, que sumen 4,6 milions. Pel que fa a actius financers, Shakira va declarar 135 milions d’euros, mentre que Hisenda n’ha comptabilitzat 147 milions. Per això, considera que hauria d’haver pagat 773.000 euros d’Impost de Patrimoni, i només en va pagar 226.000, cosa que suposa 547.000 euros menys. La Generalitat li reclama 625.000 euros incloent els interessos de demora.

La querella va dirigida també contra qualsevol altra persona que hagi ajudat Shakira a perpetrar els delictes o l’hagi encobert. La fiscalia demana que Shakira pugui declarar per videoconferència des de Miami, on viu, i no li demana cap mesura cautelar, ja que Hisenda ja ha incoat els oportuns procediments de liquidació i ha executat els accions per cobrar el deute.

La cantant i el seu equip legal mantenen que sempre ha actuat conforme a la llei i seguint “el consell dels millors experts fiscalistes”. Ara, des de Miami i separada de Piqué, està “centrada en al seva vida artística, tranquil·la i confiada en la resolució favorable dels seus assumptes fiscals”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

medi ambient

Activistes ruixen amb pintura diversos megaiots

Barcelona
societat

Relleu generacional a les catifes de flors d’Arbúcies

arbúcies
societat

El Campionat del Món de Bèlit de Sant Narcís es manté viu vint anys després

girona
religió

Sant Feliu celebra 20 anys de bisbat i 500 anys de la parròquia de Sant Llorenç

Sant Feliu de Llobregat
MOBILITAT

En servei, les primeres càmeres de control d’accés a la carretera vella de Calella

PALAFRUGELL
oci

Récord a l’aplec dels caragols

barcelona
GASTRONOMIA

Establiments com el Motel o l’Hotel Duran participen en la Ruta del Tast Surrealista

FIGUERES
SEGURETAT

Cremen deu autocaravanes en un incendi a Montcada i Reixac

barcelona

Pla per millorar el turisme a través de la transició energètica al Baix Empordà

GIRONA