Societat

LA CRÒNICA

La diada dels geriàtrics

Les actuacions de les faràndules s’han acabat convertint en un atractiu per al públic en general i les dues parts se’n beneficien

Tothom té dret a gaudir de la festa major, i a Olot la gent gran de les residències geriàtriques i centres de dia de la ciutat poden fer-ho gràcies a la sensibilitat social de les penyes i associacions. Ahir, vigília de la diada de les verges trobades i, per tant, de la del Tura, que ho va ser per un bou que estirava l’arada, una cinquena part de la programació va estar destinada als olotins d’aquestes institucions. De fet, el tant per cent va ser superior, si no es tenen en compte els actes i concerts de la nit. Les actuacions de les faràndules de les associacions participants s’han acabat convertint en un atractiu per al públic en general i les dues parts se’n beneficien. Els residents estan en contacte amb persones amb les quals no tracten habitualment, i aquestes darreres tenen l’oportunitat de veure ballar algunes de les figures del bestiari popular de ben a prop i sense haver de patir les incomoditats de les multituds d’altres dies. A part, entren en contacte amb una realitat que, per a moltes, és desconeguda.

El Gat i els gegants del barri de Sant Miquel van encetar la jornada geriàtrica al pati que comparteixen les residències Montsacopa i La Caritat, i posteriorment, i ben acompanyats per una xaranga, es van desplaçar fins al pati de l’antic hospital Sant Jaume. A la tarda, aquestes mateixes figures van fer cap a la residència Santa Maria del Tura, per fer passar una bona estona a residents, familiars, treballadors i públic en general que els va voler acompanyar.

També a la tarda, s’hi va afegir el popular i immens gegant de l’Associació d’Olotins Amics del Porc i del Xai –un porc de més de tres metres d’altura, amb un xai a les espatlles–. En aquest cas, va ballar als patis de l’antic hospital i de la residència del Tura. Aquest gegant, després, va fer la seva tradicional ballada a la plaça Campdenmàs. Dues hores més tard i enllaçant la tarda amb la nit, un altre gegant, en Tim, del Faràndula Racing Team, va tancar l’oferta de cultura popular interpretant el seu ball a la plaça de Can Sau i a la de l’Àngel, on va arribar després d’una animada cercavila. Les ballades d’aquests dos gegants es van dur a terme al cor del barri vell, una clara reivindicació d’aquest espai emblemàtic de la capital garrotxina.

Els actes en què poden participar grans i petits, és a dir, els anomenats familiars, van completar l’oferta del matí i sobretot de la tarda. Hi va destacar el campionat del món de pedra, paper i tisora dels Murruts, tot un clàssic, tot i que es tractava de la vuitena edició i que va omplir la plaça de l’Àngel de participants de totes les edats. També va ser molt concorregut el concert de festa major dels Montgrins. A més, i per als més petits, es va celebrar el ball dels 4 quarts i un concert de Rock per a Xics, i finalment hi ha haver la tarda de reggae i el Mos de Tropes, amb Man i Pipa.

Sigui com sigui, ahir, tot i ser el primer dia de festa local, va ser un dia per carregar bé les piles per a una diada central, que es va iniciar amb els concerts de la nit –Pol Ferrés, Fetus, Orquestra Montgrins, The Seventies, Pelukas i els DJ Albert Zambrano, Ale Crux i Soundtexx– i tres clàssics gamberros: la Turinada, el Ball de l’Hora i l’Engegada d’ànecs. El primer és el més popular. És una macrocercavila amb dos recorreguts, on els participants reben galletades d’aigua per tots els costats. Acabada la música dels DJ, ha començat la matinal del dia central amb les misses al Tura.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Raül Balam
Xef del ‘Moments’ de l’Hotel Mandarin Oriental de Barcelona (2 estrelles Michelin)

“El meu plat preferit és patata amb col i bacallà de Sant Pol”

Barcelona

Gastronomia catalana, la que ho aprofita tot

Barcelona
Joan (Nani) Mora
Cap de l’oposició d’ERC a Sant Andreu de Llavaneres

“Veiem com tot el que tenia la marca d’ERC s’està aturant”

Sant Andreu de Llavaneres
ADMINISTRACIONS

El Maresme se sent exclòs del pla de barris

MATARÓ
gastronomia

Cinc restaurants, un menjador escolar i dues escoles de cuina, a l’Slow Food

sant sadurní d’anoia

Un pèsol per col·locar

sant andreu de llavaneres
Societat

Es presentarà una moció al ple per parlar de l’alberg de Badalona

Badalona
ADMINISTRACIONS

L’Ajuntament de Lleida serà part en la causa dels robatoris a l’Horta

LLEIDA
societat

Els càmpings de la Costa Brava, principal allotjament turístic català

roses