Societat

Societat

Caçadors de llunes

Les dues superllunes del mes d’agost han ofert la possibilitat de capturar imatges espectaculars del nostre satèl·lit

L’astrofotografia de paisatge guanya adeptes amb agrupacions com ara Cosmos Mataró, que fa cursos de formació i té un grup especialitzat

“Ep! Atenció que ja surt!” El Lluís és el primer a detectar l’objectiu sobre l’horitzó i també el primer a disparar. Al seu costat, seguint una filera ben ordenada, els companys de missió es fixen en els seus visors i activen més ràfegues. Saben que ja no fallaran. Mentre el grup celebra l’èxit amb expressions d’alegria i també d’admiració, la presa es revela ben vermella, tot i que no hi ha ni gota de sang. El desplaçament i l’espera han valgut la pena i tots tindran el trofeu amb què feia dies que somiaven: una fotografia fantàstica de la superlluna rere les tres xemeneies de la central tèrmica de Sant Adrià de Besòs.

Això va ser dijous passat a les nou de la nit, coincidint amb la segona lluna plena del mes d’agost, en un desnivell enjardinat que separa el laberint del velòdrom d’Horta. Era la ubicació exacta i el moment precís per fer aquesta captura, que l’endemà o el dia abans ja no era repetible des del mateix lloc. Per tant, com un clau, allà es van apostar una desena de fotògrafs aficionats, la majoria membres del grup d’astrofotografia de paisatge de Cosmos Mataró, per aprofitar que el nostre satèl·lit és en un dels punts orbitals més propers a la Terra i, per tant, té una mida aparent més gran del que sol ser habitual.

Hores abans, a quarts de set del matí, alguns d’ells també havien anat al port d’Arenys per capturar la lluna rere el castell de Burriac. En l’últim moment, però, uns núvols baixos van entrar en escena i van impedir la fotografia. “Per sort, hem pogut veure la formació d’unes quantes mànegues damunt del mar. De totes les sortides se’n treu alguna cosa positiva”, explica Alícia Barquiel, l’impulsora del grup. Divendres a la nit, es van tornar a trobar, en aquest cas en un mirador de Montjuïc, per caçar la lluna sobre l’hotel Vela, però els núvols van tornar a fer-los la guitza. I, ahir a la nit, tenien prevista una nova sortida, amb el castell de Burriac com a objectiu, que també perillava pel temps.

I és que per aconseguir una d’aquestes fotografies que tan triomfen a les xarxes socials, sovint recollides també en diferents mitjans, cal una alineació molt concreta de diversos elements. Si es vol aconseguir l’efecte d’una lluna extraordinàriament gran, amb mars o cràters ben definits, en comptes d’aquella boleta blanca que tenim amb el mòbil quan la fotografiem sobre el mar des de qualsevol passeig marítim, cal jugar amb un element paisatgístic (tant pot ser la Sagrada Família com un arbre), situar-s’hi a força distància i esperar que el satèl·lit hi passi per darrere. En el cas de la tèrmica del Besòs, per exemple, són 7 quilòmetres, però poden arribar a ser-ne molts més. Per tant, bona part del treball consisteix a trobar localitzacions amb una certa elevació i bona visibilitat per fer aquestes fotografies. Però com que el punt de sortida de la lluna sobre l’horitzó varia d’un dia a l’altre, i només és plena cada 28 dies, les possibilitats d’aconseguir la captura desitjada es van limitant.

Què cal per fer fotos així?

Així doncs, a banda d’una càmera amb un bon teleobjectiu, un element bàsic és l’aplicació Photopills, de referència internacional i creada per un equip mallorquí, que permet fer els càlculs i saber quin dia i a quina hora la lluna serà justament allà on ens interessa. “Per a algunes fotos l’espera pot arribar a ser d’anys i, quan arriba el dia, pot ser que estigui plovent. Jo tinc una foto que fa molt de temps que se’m resisteix”, confessa Carles Gaspar. Vilassarenc de 62 anys, és una de les darreres incorporacions al grup de fotografia de Cosmos, que va conèixer en coincidir-hi al mig de la muntanya per fer una fotografia que havien planificat per separat.

“Pràcticament a cada sortida que fem ens trobem algun fotògraf que va per lliure, i també gent que, en veure el reguitzell de trípodes i càmeres, ens pregunta tota sorpresa què fem”, hi afegeix Lluís Bel, empresari barceloní. Fa menys d’un any que caça llunes i està encantat amb la nova afició: “M’obliga a sortir a l’aire lliure i en mitja horeta tenim la feina feta.”

Fotografiar les dues superllunes del mes d’agost ha estat agraït per als aficionats de l’astrofotografia de paisatge, perquè el temps (núvols a banda) i els horaris acompanyen. Però, en altres èpoques de l’any, les condicions són més dures, sobretot quan volen fer altres fotografies, com ara les circumpolars (una acumulació d’imatges capturades durant hores per aconseguir els traços de les estrelles girant al voltant de la polar) o les vies làcties, que requereixen cels més nets i, per tant, desplaçaments més llargs.

En qualsevol cas, l’afició creix, com demostra la proliferació de cursos en diferents entitats i de videotutorials penjats a internet per aprendre a capturar les imatges i posteriorment editar-les, tot un altre submón ple de possibilitats. “En qualsevol cas, per molt que llegeixis i miris vídeos, si no surts a fer fotos no n’aprens”, coincideixen els aficionats. El súmmum amb què molts somien són els viatges que una botiga històrica de material fotogràfic organitza per excel·lir en aquest art al costat de fotògrafs professionals i en escenaris de luxe com ara Namíbia i Islàndia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Figueres s’aboca a les Fires i Festes de la Santa Creu

FIGUERES

Colau acusa el PSOE d’haver tolerat el ‘lawfare’ que ara pateix

barcelona
SOCIETAT

El barri gironí del Pont Major, un dels ‘Barris amb Futur’ de la Generalitat

girona
societat

Oposicions per cobrir 9.344 vacants de docent

barcelona
seguretat

Busquen un ganivet perdut a la cuina de Quatre Camins

barcelona
societat

Alerta per inundacions fins demà al matí

barcelona
enogastronomia

Els caves de Guarda Superior, al marge de les mesures extraordinàries per la sequera

Barcelona/TIANA
energia

Vandellós II incia l’operació de recàrrega de combustible

barcelona

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins