Societat

Costes no autoritza el festival Arts d’Estiu a la platja de Pineda

El departament afirma que no s’ha complert amb les mesures per revertir el soroll excessiu dels concerts

Recorda que el Síndic de Greuges ja va recomanar reubicar les actuacions

El departament de Costes de la Generalitat, adscrit a Territori, ha notificat a l’Ajuntament de Pineda de Mar que no autoritza el festival Arts d’Estiu –que es fa a la platja dels Pins i que estava previst de l’1 al 20 d’agost– en les condicions en què s’havia demanat i que contemplava inicialment 17 actuacions i l’ocupació de terreny marítimo terrestre. Costes fonamenta la seva decisió en el fet que no s’han resolt els problemes ocasionats pel soroll excessiu dels concerts que van motivar diferents denúncies per part dels veïns de la zona de Bellamar, a tocar de la ubicació del festival el 2022. L’any passat, la celebració de l’Arts d’Estiu, a més del Psycobilly i de les barraques de festa major va provocar nombroses queixes. Queixes que s’han mantingut durant aquest any durant el tràmit d’audiència per demanar els nous permisos. Segons recorda Territori, la Llei de costes estatal indica que l’ús del domini públic maritimoterrestre (DPMT) és lliure i gratuït i que únicament s’hi pot autoritzar la celebració d’esdeveniments “quan aquests no es puguin situar en cap altre emplaçament”. A això s’hi afegeix que una resolució del Síndic de Greuges recomanava el trasllat del Festival Arts d’Estiu a una ubicació que no provoqués molèsties als veïns.

D’altra banda, també es va reclamar un nou estudi d’impacte ambiental perquè el que els promotors van incloure en la documentació d’aquest any va ser fet el 2019 “i no s’ajusta a la realitat ni a la legalitat vigent per dimensionar l’impacte que generarà l’esdeveniment”. Finalment, des de Territori destaquen que el mateix tècnic municipal va emetre un informe desfavorable a la concessió de la preceptiva llicència municipal que l’Ajuntament va emetre el mes de juny, però que va suspendre fins que Territori autoritzés l’ocupació.

Relat dels fets

Des de Territori es recorda que l’agost del 2022 ja es va demanar a l’Ajuntament que emetés informe de les actuacions  practicades per solucionar la problemàtica del soroll excessiu provocat pel festival i se li va advertir que en cas de no posar-hi remei se li podria obrir un expedient sancionador “o procedir a la caducitat dels títols atorgats tant dels propers esdeveniments musicals com de les guinguetes que pertorben els descans dels veïns”. Segons el departament, no hi ha constància que l’Ajuntament informés al respecte. El mes de novembre es va celebrar una reunió entre representants del Departament i l’alcalde de Pineda de Mar, Xavier Amor, on es van especificar els requisits que hauria de complir el festival per rebre la conformitat de Costes i que incloïen: sotmetre l’autorització a informació pública amb tràmit d’audiència als interessats que havien comparegut anteriorment davant del Departament; sol·licitar un informe al Servei de Prevenció i Control de la Contaminació Acústica i Lumínica del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i les mesures preventives tendents a evitar qualsevol afecció ambiental, entre les quals hi ha la contaminació acústica, amb un potencial impacte a la població resident.

Malgrat que encara no es disposava de l’autorització d’ocupació dels terrenys de la platja, els promotors d’Arts d’Estiu van anunciar els concerts. El 12 de juny es va dictar el decret d’Alcaldia en què s’acordava iniciar el tràmit per concedir la llicència d’activitat extraordinària per realitzar el festival. No obstant, l’Ajuntament va suspendre el termini per concedir aquesta llicència fins que Territori autoritzés l’ocupació del domini públic maritimoterrestre.

El 19 de juny de 2023 el Departament de Territori declara la tramitació d’urgència de l’expedient d’autorització d’ocupació i dona 5 dies a l’Ajuntament perquè presenti al·legacions dins del tràmit d’audiència. L’Ajuntament respon el 26 de juny que no hi ha constància de fauna a protegir; que s’ha requerit als promotors que aportin l’estudi acústic i que trasllada els festivals Psicobylly i les Barraques de festa major fora de la platja . A banda, adequa l’ordenança municipal de sorolls i vibracions, limita els concerts a 12, contracta una empresa de control sonomètric i limita els concerts fins les 12 de la nit i música ambient al Village.

Davant la informació aportada pel consistori, des de Territori es considera que no s’ha complert amb les demandes i que l’emplacament de la platja dels Pins “no és apte” per fer-hi el festival.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Collboni reclama a Mascort fons per a Collserola

Barcelona

Llagostera preveu un estalvi del 78,49% en el consum d’electricitat

LLAGOSTERA
SALUT

L’Hospital de Dia i el servei de rehabilitació de l’Hospital de Calella es traslladaran a l’estiu a Pineda

PINEDA DE MAR
Tarragona

Ajornat l’inici del judici del cas Innova per problemes de salut d’una de les parts

TArragona
estats units

El Senat d’Arizona aprova derogar la llei de 1864 que prohibeix l’avortament

barcelona
societat

Ripollet organitza un dinar setmanal amb gent gran per combatre la solitud

Ripollet

Canvi del model d’atenció als infants en risc social

RUBÍ

Segons un estudi, el 14,9% d'infants es van sentir sols durant el confinament

GIRONA
Raül Balam
Xef del ‘Moments’ de l’Hotel Mandarin Oriental de Barcelona (2 estrelles Michelin)

“El meu plat preferit és patata amb col i bacallà de Sant Pol”

Barcelona