Societat

SOCIETAT

Carlos Esteve, el viticultor que va prestigiar els vins del massís del Garraf

Mor als 72 anys el productor que va apostar pels cultius ecològics des del 1979 a Can Ràfols de Caus

Ens ha deixat un dels grans referents vinícoles del país, Carlos Esteve, que tenia 72 anys i era un pioner i gran líder del sector al Garraf. El seu nom anirà sempre lligat a la masia de Can Ràfols de Caus, una història d’amor que es remunta al 1979. Esteve es va instal·lar a l’antiga finca del seu avi, en ple massís del Garraf, i va aixecar-hi un edifici, literalment, en ruïnes. Des d’allà va ser un dels productors que millor va posicionar en el mercat aquesta regió. “Esteve va ser un avançat al seu temps, una persona visionària, rigorosa i d’esperit dinàmic; algú que va mirar a fora per després créixer i consolidar el seu projecte més personal a casa”, escrivia ahir Eva Vicens al lloc web especialitzat Va de Vi. El 2018 va rebre el premi Guia de Vins a la seva trajectòria.

El productor, originari de Menorca, va iniciar-se en el negoci als setanta en una distribuïdora de les Illes, però el gran canvi va ser quan va invertir en una finca al Garraf. El primer pas va ser aixecar la masia, però després va venir la regeneració de l’explotació de les vinyes amb un cultiu ecològic, amb noves varietats i mètodes de conreu. Seguint un mètode semblant als dels vins francesos va permetre elevar el prestigi de la DO Penedès. Esteve va ser nomenat titular de l’Acadèmia Internacional del Vi. Va ser autor d’una vintena de vins a la seva finca de Can Ràfols de Caus i va impulsar altres projectes, com Mas Oller, a l’Empordà, i Can Camps, al Parc Natural del Garraf.

“Mira, el massís del Garraf és la part més dura i la més desconeguda del Penedès. Només pedres i boscos, i costa que hi creixin les vinyes, però quan ho fan són excel·lents”, admetia el mateix Esteve en un reconeixement que se li va fer fa quatre anys. Esteve va recordar que a l’antiga masia de la seva família ja s’havia fet “vi a l’engròs” però que la seva idea des del principi era l’aposta per la qualitat. “El projecte era aprofitar el coneixement que tenia i introduir noves varietats de la regió de Bordeus, i fer-ho de forma ecològica des del primer moment. Amb el temps el celler és ara espectacular de veure, tot de pedra”, explicava Esteve.

“L’autèntica qualitat d’un vi es manifesta en l’efecte que el fa diferent, en allò que suscita. Els vins excepcionals tenen aquesta cosa que va molt més enllà del que som capaços de percebre amb els ulls, el nas i el paladar”, va escriure Esteve el 2000 en un article per a la revista Vinum.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Deu anys apropant als ciutadans la recerca que es fa a la UB

BARCELONA

Fent perfums gota a gota

Tiana

Ajut d’1,7 milions d’euros per a la renovació de l’enllumenat públic

cassà de la selva
SOCIETat

Acampada al claustre de la UB per denunciar “el genocidi del poble palestí”

BARCELONA
infraestructures

Renfe planta al Govern a una reunió excusant-se en les eleccions

barcelona
Societat

Mor Pere Torrents, veí de Torrelles de Foix

URBANISME

El 80% dels edificis del Camp de Tarragona no han passat inspeccions

TARRAGONA

La prescripció d’activitat social en lloc de fàrmacs s'inicia al CAP Valldoreix

SANT CUGAT DEL VALLÈS
URBANISME

Amics de la Rambla es queixa de les mancances de manteniment

BARCELONA