Societat

Pròxim Orient

Desastres naturals

Retornar després del sisme

A la frontera turcosiriana arriben els cossos dels refugiats sirians morts a Turquia en els terratrèmols per ser repatriats

Nombroses persones que van marxar de Síria per fugir de la guerra tornen ara al seu país

Civelgözü és la porta d’un dels tres corredors humanitaris que separen Turquia i Síria. Per fer front a l’emergència provocada pels devastadors terratrèmols del 6 de febrer, se n’han obert dos més de temporals per tres mesos, Öncupinar i Çobanbey. Tot i això, Civelgözü durant la guerra ha estat el principal pas que ha connectat els dos països. Ara mateix, s’utilitza també per repatriar els cossos dels sirians que han mort a Turquia durant els sismes i com a punt d’inici per als habitants que decideixen tornar a Síria, ja sigui per ajudar o per buscar un futur millor.

Cada hora hi ha ambulàncies que arriben des de les ciutats afectades, com Antioquia, on hi ha un gran gros de població siriana. En tot Turquia, hi ha censats 3,5 milions de sirians, entre el 3% i el 5% de la població, segons l’Alt Comissariat de les Nacions Unides per als Refugiats (Acnur). Un cop a la frontera, una furgoneta amb el logotip de la regió de Hatay, la capital de la qual és Antioquia, ve a buscar les bosses negres per portar-les a l’altre costat. Una vegada passats els controls, hi ha cotxes sirians que s’esperen per entregar-los a les famílies per tal que els puguin enterrar.

A les portes de la frontera també s’esperen 40 persones per poder travessar cap a l’altre costat. Hi arriben el dia abans per assegurar-se que podran passar, i s’esperen tota la nit amb mantes, recolzats a les reixes. Demà a les dotze del migdia obriran les portes fins a les cinc de la tarda, com cada dia, però al matí és quan s’hi acumula més gent, explica l’Abdullah, que s’espera amb els seus quatre fills i la seva dona, l’Emel.

Ells tornen a Síria després de nou anys. En van marxar fugint de la guerra, però decideixen tornar-hi, buscar feina i començar una nova etapa al seu país d’origen. Encara que visquin a la zona d’Istanbul, a 1.000 km de la regió afectada, les conseqüències del terratrèmol han provocat que acabessin de prendre una decisió. El motiu principal, però, és econòmic: “El preu de tot ha pujat molt, ens hem hagut de vendre moltes coses. Ara mateix, amb el que guanyo al mes només en tinc per a una setmana, i ja no ens podem permetre viure aquí”, especifica l’Abdullah a El Punt Avui. Es calcula que a Turquia hi ha més d’un 80% d’inflació.

Al costat de la família, hi ha un altre grup de nois que també volen creuar, tot i que de manera temporal. A causa dels terratrèmols, el govern ha donat un permís de tres mesos per a les persones sirianes que volen retornar al seu país, quan normalment aquest permís és d’un mes. L’Alí és enginyer elèctric i va emigrar a Turquia perquè guanyava més diners que a Síria, i així els podia enviar a la seva família. Explica que el motiu del retorn temporal és humanitari: “Com que a Síria no ha arribat la mateixa ajuda que a Turquia, vull anar-hi per col·laborar i poder donar un cop de mà a la meva família i els meus coneguts”. No obstant això, té clar que tornarà, no vol viure a Síria si governa Baixar al-Assad, decideix quedar-se a la Turquia d’Erdogan.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Sonia Giménez
PRESIDENTA DE L’OBSERVATORI DE L’AIGUA DE TERRASSA (OAT)

“En la gestió de l’aigua cal valentia i requereix consens”

TERRASSA
INFRAESTRUCTURES

Comença l’obra de l’estació de busos de Lleida que es posarà en marxa el 2026

LLEIDA
Olot

El Cornamusam aposta per la programació de quilòmetre zero

Olot
Educació

L’Ajuntament de Badalona treu els estudis universitaris del Carme per posar-hi oficines

Badalona
OCi

La Fira d’Abril ignora la SGAE i no paga els drets d’autor

barcelona
GIRONA

Volen que l’edifici de la UNED sigui centre de dia i refugi climàtic

girona
salut

L’hospital del Mar demostra la conveniència de tallar el fre lingual

Barcelona
SAlut

Bellvitge fa la primera reducció d’estómac robòtica del país

L’Hospitalet de Llobregat
SOCIETAT

Les entitats d’ajut reclamen polítiques socials efectives als nous Parlament i govern

barcelona