Societat

Entra en òrbita el Menut, el segon nanosatèl·lit català

El conseller d’Empresa i Treball avança que la Generalitat llançarà un tercer aparell al primer semestre de 2023

A les 16:58 hora catalana ha entrat en òrbita el Menut, el segon nanosatèl·lit català. L’aparell, desenvolupat com un projecte de l’estratègia ‘NewSpace’ del Govern, ha viatjat amb altres ginys a bord d’un coet de la companyia estatunidenca SpaceX llançat des de Cap Canaveral, a Florida. L’ejecció del satèl·lit s’ha produït aproximadament una hora després del seu llançament. El conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, que ha pogut seguir l’operació des de la seu de l’empresa fabricant de l’aparell, la barcelonina Open Cosmos, ha avançat que Catalunya llançarà a l’espai un tercer nanosatèl·lit al primer semestre de 2023.

El Menut formarà part del projecte OpenConstellation, un conjunt de nanosatèl·lits que treballaran de forma coordinada per afrontar reptes globals com el canvi climàtic, la crisi energètica i els desastres naturals, entre d’altres. Segons l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC), el projecte neix amb l’objectiu d’esdevenir la infraestructura “global i compartida” de satèl·lits d’observació de la Terra més gran del món. Per aconseguir-ho, organitzacions espacials de tot Europa ja han aportat el primer conjunt de satèl·lits.

Des de la Generalitat afegeixen que les dades obtingudes pel Menut aportaran informació “cabdal” per incidir en aspectes clau de la gestió del territori com ara l’anàlisi de la productivitat dels cultius i dels sòls, la prevenció i detecció d’incendis forestals i la planificació i supervisió del desenvolupament urbà i rural, entre d’altres. Paral·lelament, l’Executiu també espera que el llançament dels nanosatèl·lits augmenti la projecció de l’ecosistema espacial català i la seva connexió amb altres pols d’innovació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Sant Jordi de rècord a TMB amb 2,5 milions de validacions

Barcelona
CELRÀ

Canvien de lloc els concerts de nit de la festa major

celrà

Mig milió d’euros per netejar de pintades les persianes dels comerços

Barcelona

Èxit del simulacre d’avís per risc químic a Tarragona i les Terres de l’Ebre

Tortosa
Regne Unit

La desbandada de cinc cavalls de l’exercit provoca el caos a Londres

Barcelona
girona

Consum resol el 53% de les reclamacions a la vegueria

GIRONA

Les obres del futur Museu Thyssen començaran a la tardor

sant feliu de guíxols
societat

Denuncien que els fan fora de casa tot i haver pagat sempre el lloguer

Olvan
medi ambient

Manifest contra els tòxics i el plàstic en el consum quotidià

barcelona