Societat

Injecció de 10 milions contra la pobresa en 38 barris de l’àrea metropolitana

L’AMB aprova un paquet de subvencions fins al 2024 per impulsar projectes adreçats a col·lectius vulnerables de catorze ciutats

És un pla pilot amb voluntat d’estendre’s

Deixant clar que no es tracta ni d’un pla d’inversions ni d’una sèrie d’actuacions de “paracetamol social”, el gerent de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), Ramon Torra, va explicar el programa de subvencions que la junta de govern aprovarà avui per ajudar catorze ajuntaments a impulsar iniciatives per combatre la pobresa per un valor global de 9,8 milions fins al 2024. L’experiència s’aborda com un pla pilot, amb voluntat d’ajudar i atendre col·lectius més vulnerables en aquells indrets on estan perfectament detectades situacions de desequilibris socials i econòmics, donant suport a “projectes persistents en el temps” i a actuacions en clau de “detall”, hi va afegir Torra.

En total, se subvencionaran vint projectes en el marc d’aquest programa, tots els que els consistoris van presentar a la convocatòria, i la xifra en cap cas supera el 80% del pressupost de cadascun dels projectes, que sumats sobrepassen els 14 milions. Els ajuntaments beneficiats –Barcelona en queda al marge– són els de Badalona (amb el projecte per als barris de la Salut, la Pau, Sistrells, Lloreda, Sant Roc, Artigas, Congrés, Remei, Pomar i Guixeres), Barberà del Vallès (barri antic), Cornellà de Llobregat (Sant Ildefons), el Prat de Llobregat (Sant Cosme i la Granja), Gavà (Ca n’Espinós, el Centre, Can Tries, Can Tintorer, les Colomeres, Ausiàs March, la Rambla-Barceloneta i la Rambla-Centre), l’Hospitalet de Llobregat (les Planes), Montcada i Reixac (la Ribera), Ripollet (Can Mas), Sant Adrià de Besòs (la Mina, Sant Joan Baptista i Sant Adrià Nord), Sant Boi de Llobregat (Camps Blancs), Sant Feliu de Llobregat (la Salut i Can Calders), Sant Joan Despí (les Planes), Sant Vicenç dels Horts (Sant Josep, la Guàrdia i Can Ros) i Santa Coloma de Gramenet (Fondo, Raval, Santa Rosa i Safaretjos). De mitjana, se subvenciona fins a un 70% dels projectes i qui rebrà més diners serà l’Hospitalet, amb un milió, igual que Sant Vicenç, però en canvi representa el percentatge més baix del conjunt de diners que costarà el seu projecte, un 42% dels 2,3 milions del total.

La majoria dels projectes que s’hi han presentat són nous, però n’hi ha alguns que donen continuïtat a iniciatives que els municipis ja havien engegat o que complementen en l’aspecte social altres plans d’inversions de l’AMB. Els projectes incideixen en qüestions com ara l’absentisme escolar, la lluita contra la bretxa digital, la cohesió social, la rehabilitació d’espais, la convivència i la seguretat, programes contra la violència de gènere, la millora de la relació entre les necessitats formatives i l’oferta d’ocupació i la creació de xarxes comunitàries i integradores, entre altres iniciatives.

LA FRASE

És un pla pilot amb voluntat que es pugui obrir a altres realitats. L’avaluació dirà si cal canviar estratègies
Ramon Torra
gerent DE L’AMB

LA XIFRA

70
per cent
de mitjana finança l’AMB i el percentatge més baix (42%) és per a l’Hospitalet, que rep fins a un milió.

Avaluació contínua per corregir i exportar iniciatives

Gairebé tan important com el suport econòmic que rebran els ajuntaments serà el sistema de seguiment per garantir l’eficàcia dels projectes i, sobretot, que permeti “identificar els que han reeixit” per poder-los estendre a altres municipis. Aquesta avaluació es farà anualment amb l’Institut d’Estudis Regionals i Metropolitans de Barcelona, del qual precisament s’ha aprofitat l’estudi sobre l’índex de vulnerabilitat urbana del 2017 per fer la valoració dels programes presentats, en funció d’una sèrie d’indicadors. De fet, aquest treball ja deixava clar que la vulnerabilitat es manifesta de manera intensa als eixos del Besòs i del Llobregat, ja que es veuen afectats per processos d’exclusió social i residencial que repercuteixen en la integració i la mobilitat dels que hi viuen. Aquesta vulnerabilitat estructural encara s’accentua més si s’hi afegeixen qüestions relacionades amb la salut i les crisis energètica, econòmica i social.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona