Societat

Estat espanyol

Els jutges de l’Audiència de Madrid es reuneixen per unificar criteris sobre la llei del només sí és sí

Es preveu que decideixin si actuen d’ofici o a petició de les parts a l’hora de revisar les condemnes afectades per la nova legislació

Diversos tribunals han rebaixat condemnes per delictes sexuals des de l’entrada en vigor de la norma, que amplia els supòsits d’agressió sexual però en rebaixa les penes mínimes

Els quinze magistrats de les seccions penals de l’Audiència Provincial de Madrid es reuneixen aquest divendres per unificar criteris en l’aplicació de la nova Llei Orgànica de Garantia Integral de la Llibertat Sexual, més coneguda com la llei del només sí és sí, després que alguns tribunals hagin revisat a la baixa diverses condemnes per delictes de sexuals en virtut de la nova legislació.

Es tracta d’una reunió de la Junta d’Unificació de Criteri, en la qual participen els presidents de les quinze seccions penals, i que és habitual quan hi ha un canvi normatiu rellevant, segons assenyalen fonts del Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM).

De fet, la trobada es va convocar quan va entrar en vigor la nova llei, el passat 7 d’octubre, és a dir, abans de la polèmica oberta en les últimes setmanes per les rebaixes de condemnes que en alguns casos ha comportat l’aplicació de la nova norma.

En aquest context, i a falta que el Tribunal Suprem es pronunciï pròximament sobre aquest assumpte, els magistrats de les seccions penals de l’audiència madrilenya intentaran aquest divendres unificar criteri, i decidiran probablement si les sales actuen d’ofici en aquests casos o bé a petició de les parts.

La reunió se celebra a porta tancada des de les onze del matí i no es preveu que el seu resultat transcendeixi fins a primera hora de la tarda.


Rebaixes de penes
La Llei Orgànica de Garantia Integral de la Llibertat Sexual introdueix que qualsevol acte sexual sense el consentiment de l’altra persona és una agressió, però al mateix temps redueix algunes penes mínimes. Per exemple, el càstig més baix pel delicte d’agressió passa dels sis anys contemplats anteriorment al Codi Penal a quatre anys. Després de l’entrada en vigor de la llei de llibertat sexual s’han revisat diferents condemnes a la baixa a diversos territoris, algunes de les quals a la Comunitat de Madrid.

Aquest és el cas d’un professor processat per abusos sexuals a menors que va ser condemnat a sis anys de presó i que ha vist la seva pena reduïda a un any amb l’aplicació de la nova llei, motiu pel qual va sortir de la presó el mateix dia 7 d’octubre. La revisió de la seva condemna s’ha fet d’ofici per part de la Secció 15 de l’audiència madrilenya, segons ha confirmat a EFE el seu lletrat, que estudia demanar una indemnització a l’Estat perquè el seu client ha estat a la presó tres anys quan ara se’l condemna només a un.

En altres casos la rebaixa de la condemna s’ha dut a terme a petició de la defensa dels condemnats. A més, hi ha desenes de casos pendents sobre la taula dels magistrats, han detallat a EFE fonts jurídiques.

El fiscal general de l’Estat, Álvaro García Ortiz, va dictar el passat dilluns un decret que unifica criteris d’actuació davant la llei del només sí és sí”. García Ortíz estableix que no es revisaran sentències si la pena que es va imposar segueix vigent en la forquilla que fixa el Codi Penal per a cada delicte després del canvi legal.

Amb aquest decret es redueixen els supòsits pels quals els fiscals poden donar suport a una rebaixa de la condemna inicialment imposada als agressors sexuals, tot i que el fiscal deixa clar que cada cas es revisarà de forma individualitzada.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona