Societat

Ripoll aprova un pressupost de més de 14 milions d’euros per al 2023

Les ordenances fiscals preveuen apujar un 4,5 l’IBI i un 4% la taxa d’escombraries

L’Ajuntament de Ripoll ha aprovat inicialment el pressupost del 2023 per valor de 14.017.682 euros. Una xifra que inclou també el pressupost de la Societat Municipal d’Aigües (SOMASRA), de 833.249 euros. En un ple extraordinari celebrat aquest dimarts al matí, els nous comptes han tirat endavant amb els vots a favor de l’equip de govern (Junts per Ripoll), les abstencions d’ERC i PSC, i els vots en contra d’Alternativa-CUP i la regidora no adscrita Sílvia Orriols. D’altra banda, també s’han aprovat inicialment les noves ordenances fiscals, amb la mateixa relació de vots, on es preveu un augment del 4,5% de l’IBI i d’un 4% de la taxa d’escombraries i de l’Impost de Construccions (ICIO).

El primer tinent d’alcalde i cap de l’àrea de Serveis Econòmics, Josep Maria Creixans, ha subratllat que l’elaboració d’aquest nou pressupost s’ha fet pensant en “minimitzar” l’increment de taxes en un moment en què els comptes municipals estan afectats per l’increment del preu de l’energia, l’increment de l’IPC i l’aprovació de la pujada de la despesa de personal dels ens locals.

Pel que fa a les ordenances, els impostos que s’apugen son l’Impost sobre Béns Immobles (IBI) amb un 4,5% per “mitigar l’increment de la partida de personal al pressupost municipal”, que creix un 5,9% respecte l’any anterior; juntament amb l’augment del 4% de la taxa d’escombraries i de l’Impost de Construccions (ICIO), si bé hi ha una bonificació del 50% en cas de construccions d’habitatge de protecció oficial. En relació a la taxa d’escombraries, s’ha precisat també que l’estudi del Consell Comarcal preveia un augment del cost del servei d’un 9,26% però que s’ha pogut compensar en part gràcies a la reserva de liquidacions dels dos exercicis anteriors. Una altra taxa que s’apuja és la del cementiri, que augmenta un 8,7% d’acord amb la concessió que estableix que vagi lligada a l’IPC.

Les ordenances també incorporen algunes bonificacions. Així per exemple, s’ha introduït una bonificació del 95% pels locals destinats a l’exhibició i difusió d’activitats culturals alhora que s’incrementa del 30% al 50% la bonificació per als subjectes passius que tributen per una quota municipal i que utilitzen o produeixen energia a partir d’instal·lacions d’energies renovables o sistemes de cogeneració.

En relació al pressupost per al 2023, que ascendeix a 14,017.682 euros, els eixos principals d’acció són els següents: 967.000 euros per a Acció Social, 526.900 euros per a Economia i Ocupació, 389.200 euros per a Acció cultural i Coneixement, i 985.300 euros per a les Inversions. Sense incloure el pressupost de SOMASRA, els nous comptes municipals creixen un incrementant un 1,78% respecte els d’aquest any.

En el capítol d’inversions, destaca una partida de 220.000 euros per a la piscina municipal, concretament la segona fase d’obres per fer-la una part descoberta, i una altra de 125.000 euros per a processos participatius, entre d’altres millores.

Els organismes autònoms

Pel que fa als organismes autònoms, el pressupost de la Fundació Guifré serà de 2.046.380,81 euros; el del Consorci de Benestar Social, 2.456.284,70 euros, i el del patronat del Museu Etnogràfic de 900 euros. Per part de l’equip de govern, s’han agraït les aportacions dels diferents grups municipals tant en els pressupostos com en les ordenances.

En la sessió d’aquest dimarts també s’ha aprovat la modificació de crèdit per valor de 150.000 euros per fer accessible el Pon de Calatrava amb la construcció d’una passera.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El web de l’Àrea privada ciutadana de la Generalitat, ara més senzilla i amb més serveis per a les persones

Olot

La pressió veïnal fa reestudiar la urbanització de Montolivet

Olot

Nomenen Joaquim Mundet i Creus, fill predilecte de Cassà de la Selva

CASSÀ DE LA SELVA
salut

La primera fase del futur parc sanitari Joan XXIII s’enllestirà aquest trimestre

tarragona

El CAFGi veu inviable l’aplicació del decret d’obertura de piscines

GIRONA

L’Antic Hospital de Sant Jaume de Mataró reubicarà els nous interns a altres centres

mataró
LA CRÒNICA

Terricabras, patrimoni polifacètic

El 2028 s’enderrocarà l’edifici Venus de la Mina

Sant Adrià de Besòs

Campanya per omplir les motxilles d’infants vulnerables que van de colònies

Barcelona