Societat

Tornen els estenedors

El Gremi de Ferreters confirma que creix el nombre de clients que compren estenedors per poder-se estalviar unes hores d’assecadora

Una peixateria ha deixat de fer servir tres dels quatre congeladors que tenia per estalviar i una verduleria del Mercat de la Concepció s’està pensant deixar de treballar dos dies a la setmana per reduir despeses

La peixatera Elisenda Goñi diu que pagava 300 euros a la setmana de gel i ara en paga 400

“Nosaltres hem comprat un estenedor plegable per estendre la roba i fer menys assecadores”, explica en Carles, que als seus fills els ha posat “normes per reduir el temps que s’estan a la dutxa i gastar menys aigua i gas”, i “les últimes bombetes de baix consum” que encara tenien a casa les han canviat per llums LED. La Mercè també ha deixat de posar-ho tot a l’assecadora i ara fa servir l’estenedor. “Les tovalloles ja no les hi posava, a l’assecadora, però la resta de roba, sí. Ara ja no. Ara ho estenc tot”, explica, i puntualitza que per fer les rentadores escolta a la ràdio les hores en què la llum és més barata.

El Gremi de Ferreters confirma que ha augmentat la venda d’estenedors. També confirma que ha augmentat la venda d’estufes de pèl·let i d’“emissors tèrmics”, que, encara que siguin elèctrics, “són molt eficients, ja que s’utilitzen de manera puntual”, assegura Francesc Martínez Boluda, membre de la junta del Gremi de Ferreters i de la cadena de ferreteries Optimus. Les ferreteries també han notat que per intentar estalviar aigua “ha augmentat la venda d’atomitzadors i escorreplats, perquè també es posa menys el rentaplats per no gastar”, manté Marta Keerl, de Ferreteria Keerl, que es de Cadena88, i membre de la junta del Gremi de Ferreters.

L’augment del preu de la llum i el gas ha fet canviar molts hàbits, també a l’hora de cuinar. L’Elisenda explica que ella, perquè l’olla aguanti la calor i poder apagar el foc abans i el menjar s’acabi de coure, embolica l’olla amb draps. “A veure: el que faig és que, quan l’olla bull, espero una estona curta, apago el foc amb l’olla tapada amb la tapa i hi poso un parell de draps a sobre perquè es conservi la calor i la verdura s’acabi de fer.” I puntualitza: “Hi poso un drap gruixut perquè duri més l’escalfor i així m’asseguro que es cou. Si quedés a mig coure, encara costaria més perquè hauria de tornar a engegar el foc i no serviria de res.”

Qui més qui menys, està prenent mesures i pensa com afrontarà el tema de la calefacció quan faci fred. “Es recomana que es posi a 19 graus, però nosaltres l’any passat ja vam començar l’estalvi i la posàvem a 18. No pots anar amb màniga curta per casa, però amb una dessuadora o una màniga llarga vas perfecte”, puntualitza en Carles.

També estan prenent mesures gimnasos i piscines, que han d’abaixar uns graus la temperatura de l’aigua, i, en general, tots els comerços, en especial perruqueries, forns i pastisseries, botigues de llegums i menjar preparat i molts altres que tenen productes que depenen directament de la llum i el gas. La peixatera de la parada Sunta del Mercat de la Concepció de Barcelona, Elisenda Goñi, assegura que en poc temps el preu de la llum se’ls ha doblat, un maldecap que s’ha d’afegir a l’augment del preu de molts altres productes que fan servir, com les bosses, les safates per servir el peix i el gel. Parlant de gel, l’Elisenda assegura: “Pagàvem 300 euros a la setmana i ara en paguem 400.” I què han fet per reduir la despesa? “Doncs nosaltres teníem al magatzem quatre congeladors i ara mateix en tenim tres d’apagats i només en fem servir un. Això vol dir que hem d’anar moltes més vegades a comprar el peix, però igualment ens surt més a compte”, assegura.

L’Àngels Fisas, que és la propietària de Verdures i Fruits Molins, SL, i a més a més és la presidenta del Mercat de la Concepció, assegura que la factura de la llum se li ha doblat. “De 600 euros que pagava l’any passat, ara en pago 1.200. No sé com fer-m’ho!”, admet, i diu que s’està pensant “tancar dos dies a la tarda la parada, els dimecres i els dijous”, per abaratir costos. “És injust. En quin país vivim que no procuren per la gent?”, es pregunta. Explica l’Àngels que ells també són productors de verdures i que el preu del gasoil és inassumible. “El paguem entre 7 i 10 cèntims menys que el gasoil convencional i això és massa. I ja no et dic res d’aquest any, en què, a més a més, no plou.”

Qui diu que no pot prendre cap mesura d’estalvi és en Carlos, de Llegums F. Lorente. “Tenim tres parades i un magatzem i la llum ens ha augmentat 5.000 euros. Si, a això, hi sumes el gas, que és caríssim, perquè nosaltres, com que a banda de llegums fem menjar preparat, estem tot el dia cuinant, ja em diràs. Ara no perdem diners, però tampoc en guanyem, i així no podem continuar. Som tretze persones treballant i ja veurem com acaba tot.” En Carlos està enrabiat i demana a l’administració “que es posi les piles” o molts negocis hauran de tancar. Els comerços de Barcelona van apagar els llums divendres un quart d’hora per denunciar l’augment del preu de la llum, que podria ser el final de molts negocis.

30/11
Va entrar
en vigor el decret del govern espanyol que obliga els comerços a tenir portes automàtiques per tal d’estalviar energia. Avui moltes botigues encara no han pogut complir aquesta norma. Pimec Comerç, que va demanar una moratòria i que s’allargués el termini, assegura que, al preu elevat de les portes, s’hi ha d’afegir que les botigues que no són propietàries dels locals que ocupen tenen més dificultats per fer les obres. A l’agost ja va entrar en vigor el decret llei que limita a 27 graus l’aire condicionat a l’estiu i a 19 graus la calefacció en edificis públics i espais comercials.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Núria Escarpanter
Alcaldessa de Llançà (Junts)

“El pacte de govern és sòlid i es basa en la confiança”

Llançà

El Clúster de la Bioenergia de Catalunya celebra la II Nit de la Bioenergia: l’energia més circular i social

Bategen amb Maria Antònia Canals la plaça de davant l’institut Vicens Vives

girona

Tomben la moció per regular el lloguer estacional

BLANES

Camí de Mar, un projecte que enllaça Argeles amb Malgrat, per la costa

girona

La Fira d’Abril de Catalunya amplia l’aforament un 24%

Barcelona

El Mercat del Lleó tindrà més bona climatització abans de l’estiu

girona

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES