Societat

Patrimoni

Memòria audiovisual

L’Arxiu de Palamós estrena dos documentals amb imatges inèdites del municipi entre els anys 1962 i 1977 i sobre la figura de mossèn Gumersind Vilagran, fill adoptiu de Palamós

Un repàs pel Palamós de l’any 1962 al 1977 amb pel·lícules de Vicenç Prats Bagué i un record a mossèn Gumersind Vilagran, fill adoptiu de Palamós, permeten resseguir, de la mà del Servei d’Arxiu Municipal de Palamós , una part de l’evolució del municipi. Aquestes projeccions tindran lloc avui, al Teatre La Gorga, a les sis de la tarda. Els documentals es projectaran amb música creada i interpretada en directe per Ferran Aran, com a banda sonora original.

L’objectiu és donar a conèixer un valuós patrimoni audiovisual, que gràcies a les persones que l’han conservat, permet mostrar imatges del passat de Palamós, de les seves activitats o de la seva societat i d’alguns dels seus personatges. Aquesta estrena es presenta amb dos treballs, el documental Paisatges evocats, mossèn Gumersind Vilagran, de vint minuts de durada, que aplega imatges del fons documental personal de Gumersind Vilagran, fons cedit a l’Ajuntament per la família del que va ser rector de l’església de Santa Eugènia de Vila-romà i fill adoptiu del municipi. El muntatge inclou imatges d’arxiu de diversos autors i enregistraments en vídeo de Francesc Subirós, del Centre d’Iniciatives Audiovisuals i sonors de Ràdio Palamós. El documental, lluny de ser una biografia o una compilació de la trajectòria de mossèn Gumersind, esdevé una evocació a la seva figura i una expressió del seu fons documental.

El segon treball, Platja, neu, festes i teatre, Palamós 1962-1977, realitzat a partir de tres pel·lícules enregistrades per Vicenç Prats Bagué, és un viatge pel Palamós dels anys seixanta i setanta del segle XX. Entre les escenes que recull es destaquen imatges d’estiu a la platja Gran, la nevada de 1962, la festa major, el Corpus, el Ram o la celebració de l’atorgament, el 1975, del nom del carrer d’Ametlla de Mar. Prats es va interessar per la filmació de pel·lícules a partir de 1960. La primera càmera que va tenir era una Yashica, que va substituir a mesura que anaven sortint noves innovacions tecnològiques. Vicenç Prats filmava amb rigor, era molt perfeccionista, cuidava els plans, i tenia cura de la narració. Prats ha enregistrat pel·lícules familiars, celebracions i esdeveniments populars, que ara permeten conèixer el Palamós anterior a la transformació urbanística de finals dels anys setanta. Algunes d’aquestes pel·lícules han estat cedides per la família Prats-París a l’Ajuntament, la qual cosa ha permès preservar i compartir aquest valuós patrimoni.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Joan Pijoan, nou director del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa

olot
Societat

La policia local de Santa Coloma troba una iaia de 104 anys desorientada

Santa Coloma de Gramenet
societat

Arrenca la fira de la Bioconstrucció i l’Eficiència Energètica a Avià

Avià
GIRONA

Multen el Fòrum Gastronòmic per haver deixat aparcar a la Devesa

GIRONA

Adjudicades les obres de l’eix que potenciarà la mobilitat entre Girona i Salt

salt
Societat

Aquesta nit, la Cremada del Dimoni, a les festes de Badalona

Badalona

Dimiteix la directora de l’institut Duc de Montblanc a qui docents acusaven d’assetjament laboral

RUBÍ
Societat

L’escorxador de Falset es convertirà en un establiment de manipulació de caça major

Falset
urbanisme

Primeres obres del pressupost de Barcelona, a la Barceloneta

barcelona