Societat

Entitats socials alerten del drama de moltes famílies

CCOO diu que l’augment de preus “és insuportable” a moltes llars

Un 3,5% de la població passa o ha passat gana en els últims deu anys, segons Càritas

La incessant pujada de preus dels aliments i l’habitatge, amb increments interanuals del 12,9% i el 13,9%, respectivament, segons les dades publicades ahir per l’Instituto Nacional de Estadística corresponents a l’IPC del mes de setembre, està posant moltes famílies contra les cordes. Diverses entitats socials han alertat de la situació dramàtica de moltes llars catalanes i han reclamat més ajudes per poder fer-hi front.

En concret, el sindicat CCOO va assegurar ahir que l’augment de preus dels aliments i l’habitatge és “insuportable per a moltes famílies”. Després de lamentar la “manca de voluntat” de la patronal per apujar els salaris, el secretari de treball i economia de CCOO, Ricard Bellera, va insistir en la necessitat d’aprovar els pressupostos per al 2023 i va amenaçar d’iniciar accions de protesta si no es prenen mesures. “Ho haurem de gestionar des del conflicte”, va alertar Bellera.

Per la seva part, Càritas va aprofitar una campanya amb motiu del Dia Mundial de l’Alimentació, que se celebra aquest diumenge, per denunciar que un 3,5% de la població catalana, unes 268.000 persones, afirma que passa o ha passat gana en els darrers deu anys. Són dades extretes de l’últim informe de l’entitat, en què es constata que viure en exclusió social multiplica per quatre les probabilitats de passar gana, del 3% a l’11,7%. Mercè Darnell, membre de la comissió d’acollida de Càritas, va assegurar que en el context d’inflació actual les famílies tenen cada cop més dificultats per arribar a final de mes i moltes han de triar entre pagar l’habitatge o l’alimentació. En aquest context, l’entitat ha llançat la campanya Jo com tu, per sensibilitzar la població de les dificultats que tenen les persones més vulnerables a l’hora d’escollir allò que volen menjar, accedir a una dieta variada o comprar als comerços habituals.

Pobresa energètica

D’altra banda, l’Aliança contra la Pobresa Energètica (APE) ha demanat al nou govern –i en especial al nou conseller de Drets Socials, Carles Campuzano– que entomi la pobresa energètica com “una absoluta prioritat”. Exigeixen que es compleixi el conveni signat amb Endesa i que es resolgui el problema de la condonació del deute del 2021 a les famílies vulnerables. Campuzano ha assenyalat que és important que les famílies puguin respirar tranquil·les i això implica complir els acords signats amb Endesa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SANT FELIU DE GUÍXOLS

El ple aprova el projecte del futur museu Carmen Thyssen guixolenc

SANT FELIU DE GUÍXOLS
Astronomia

Descobreixen el forat negre d’origen estel·lar més massiu de la Via Làctia

Barcelona
SALUT

200.000 pacients esperen per a una intervenció quirúrgica a Catalunya

BARCELONA
economia

Proven un sistema per reduir la salinització dels camps d’arròs del delta de l’Ebre

delta de l’ebre

Salut crea a Girona la primera xarxa hospitalària de Catalunya

GIRONA
medi ambient

Posen una caixa niu pel falcó pelegrí a la xemeneia de la incineradora de Mataró

mataró
societat

SOS Racisme llença una campanya per continuar amb la seva activitat

BARCELONA
economia

L’AMB dona una ajuda de 175.000 euros per les famílies desallotjades

esplugues de llobregat

Tret de sortida al Fórum de Gestió de Residus municipals #wasteinprogress

GIRONA