Societat

Refrigeren els estables de les vaques per no perdre llet

Una explotació de Riudellots constata que la calor els havia rebaixat la producció i provocat parts no homogenis

Les explotacions lleteres de les comarques gironines han hagut d’instal·lar als estables sistemes de refrigeració per combatre el canvi climàtic. Amb l’augment de temperatures, les vaques han passat a produir uns 33 litres de llet al dia en lloc dels 38 que feien en circumstàncies normals.

La disminució de litres suposa un fort impacte sobre els ingressos de les granges. Per això, molts opten per col·locar ventiladors industrials i sortidors d’aigua que abaixen la temperatura dels animals. És el cas de Kim Xifra, corresponsable de Mas Gener de Riudellots de la Selva (Selva), que va decidir instal·lar-ho l’any passat. “El canvi ha estat important. Aguanten molt més la producció de llet”, ha dit. I no només a l’estiu: els ventiladors s’encenen d’abril a novembre, detalla a l’agència ACN.

El sistema és completament automàtic. A través de sensors, es mesuren la temperatura i la humitat de l’ambient i, segons les dades recollides, s’activen o desactiven els ventiladors i el rec. En intervals breus de temps, es remulla lleugerament els animals i després se’ls eixuga. “Des que ho hem instal·lat, a l’estiu deixen de produir uns dos litres per la calor i no cinc com abans”, explica Xifra. “El canvi ha estat important”, recull.

També els ha permès recuperar la reproducció del bestiar, que amb la calor havia disminuït. “Els parts no eren homogenis durant l’any. Hi havia mesos amb pocs parts”, afirma el pagès, que hi afegeix que això també afectava la producció de llet, que disminuïa durant èpoques concretes de l’any. Ara, la refrigeració permet als animals estar més actius i han recuperat la producció “durant els sis mesos l’any que fa calor”.

Ho fan “la majoria”

Aquesta és una opció que han aplicat “si no totes, la majoria” d’explotacions lleteres. A Mas Gener, munyen unes dues-centes vaques, però només ho tenen instal·lat al cobert més gros. “Ens plantegem posar-ho als altres, però tot són diners, i aquest és el més nou.” L’alçada de l’estructura metàl·lica permet una instal·lació fàcil enfront dels estables més antics.

El que sí que van fer en aquesta granja de Riudellots de la Selva és col·locar plaques solars a la teulada del cobert de les vaques per fer moure els ventiladors. “Ens permet suportar millor els costos.” I és que, utilitzant aquesta font d’energia verda, la refrigeració no suposa elevar el cost de l’augment d’energia consumida.

LA XIFRA

5
litres
al dia menys produeixen les vaques a causa de la calor. En fan 33, quan abans n’eren 38, diuen a Riudellots.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona
societat

Retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp
FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES