Societat

Support-Girona critica el tracte judicial als discapacitats

El director de l’entitat, Josep Maria Solé, denuncia que els jutjats continuen vulnerant els drets de les persones amb discapacitat

Ja han guanyat un recurs, i tenen el camí clar per a la resta

El 3 de setembre farà un any que va entrar en vigor el decret llei que regula els mecanismes de suport a l’exercici de la capacitat jurídica de les persones amb discapacitat, que, com a fites més importants, feia desaparèixer la tutela, la curatela i la potestat parental. Support-Girona critica, però, que jutjats de les comarques gironines han “pervertit” el sentit de la reforma i continuen vulnerant els drets de les persones amb discapacitat. El director d’aquesta entitat, Josep Maria Solé, ha afirmat a l’agència ACN que l’única sortida que els queda és recórrer “massivament” contra les resolucions judicials que no s’ajusten a la normativa i que continuen limitant la capacitat de decisió. “Fins ara hem presentat deu recursos i el primer l’hem guanyat per golejada”, assenyala Solé.

La gran novetat de la reforma catalana és que convertia l’assistència en el mecanisme central de suport a les persones amb discapacitat, abolint les figures jurídiques anteriors. El decret llei, esperat per entitats com ara Support-Girona, suposava disposar d’un marc legal català adaptant la Convenció Internacional sobre els Drets Humans de les Persones amb Discapacitat, aprovada el 2006.

Un any després, però, el director de Support-Girona critica les decisions de jutjats de primera instància gironins. El canvi normatiu preveia poder revisar les mesures cautelars prèvies adoptades pels jutjats amb l’objectiu de substituir-les pels suports necessaris (per exemple, relacionats amb la gestió econòmica o amb l’habitatge) en funció de “la voluntat i preferències” de les persones amb discapacitat. “Sembla que han fet les resolucions a l’engròs i que es limitin a copiar i enganxar”, critica Solé, que diu que en la majoria de casos els jutjats opten per donar facultats de representació, que, de fet, és l’opció més restrictiva possible i que la llei preveu només per a casos excepcionals: “Han convertit l’excepció en la norma.”

Segons Solé, això fa que, en contra del que preveia el canvi legislatiu, els jutjats limitin encara més les capacitats jurídiques de les persones amb discapacitat. Aquest punt del decret llei aprovat pel govern que adaptava el Codi Civil català remarca que “només en casos excepcionals” i sempre que resulti “imprescindible” els jutjats poden acordar que les persones que presten assistència assumeixin la representació de la persona assistida. “I això no és el que està passant”, denuncia el director de Support-Girona, que exposa que, a la pràctica, això contravé als drets humans i dinamita la vida independent en la comunitat i la plena participació de persones amb discapacitat.

Primer recurs guanyat

Des del 3 de setembre, Support-Girona ha participat en 347 procediments judicials, 167 de revisió de mesures cautelars: “I en el 90% dels casos ens han donat facultats de representació.” Solé sosté que això suposa “pervertir” el sentit del canvi legislatiu i remarca que els aboca a presentar recursos “massivament”. Dels deu formulats fins ara, tenen resposta del primer i remarca que l’han “guanyat per golejada” perquè la secció primera de l’Audiència de Girona ha tombat la decisió del jutjat de primera instància.

“A un any vista, no podem dir que s’estigui aplicant la reforma tal com s’hauria de fer. Tenim confiança que hi ha capacitat d’anar-ho girant, però demana un esforç perquè la primera aplicació ha estat a l’engròs i sembla que els jutjats han volgut treure’s de sobre els casos xutant la pilota endavant”, lamenta el director de l’entitat i advocat, que espera que aquesta primera resolució de l’Audiència marqui un punt d’inflexió i un canvi de tendència als jutjats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia