Societat

L’estany de Banyoles, a 29 graus de temperatura

El valor, mai registrat fins ara, es manté des de divendres

El nivell del llac es troba 19 cm per sota de la cota zero, però no és una xifra rècord

La temperatura de l’aigua de l’estany de Banyoles era ahir de 29 graus, un valor al qual es va arribar el passat divendres i que des d’aleshores s’ha mantingut inalterable. És la temperatura més alta mai registrada en aquest llac des que  van començar a controlar-la. “Les temperatures diàries tant altes –expliquen Enric i Gabriel Estragués, de Meteobranyoles– sobreescalfen l’aigua fins a uns valors mai vistos ni mesurats.” Fins ara, el valor més alt havien estat els 28,8 graus als quals es va arribar a finals de juliol del 2013. Per sobre dels 28 graus també hi van haver mesuraments l’agost de 2012 i el de 2017 i a finals del mes passat la temperatura de l’aigua havia arribant als 28,6.

Nivell de 19 cm negatius

Quant al nivell de l’aigua, ha anat baixant fins a 19 cm per sota de la cota zero, quan un mes enrere era a 17 cm negatius. Ja fa uns quants dies que no baixa –apunten els Estragués–, fet que indica que està entrant aigua pels aqüífers procedents de l’Alta Garrotxa, un territori on els darrers dies ha plogut. El fet d’estar a 19 per sota de la cota zero no suposa cap rècord. Per exemple, el 2 de setembre del 1994 el nivell va baixar a 24 cm negatius.

L’estany banyolí perd aigua per l’extracció de la que es condueix a la xarxa d’abastament, pels cinc recs que neixen al llac i l’evaporació. És precisament l’evaporació la principal causa que explica el descens del nivell. En aquests moments de forta irradiació solar, l’evaporació és de 3.600 m³/dia.

Els recs

El baix nivell de l’estany fa que pels recs circuli menys aigua de l’habitual. De moment els hortolans que es nodreixen d’aquests cabals en van tenint prou per fer els regs indispensables –ells mateixos ho van regulant– i l’Ajuntament no ha hagut d’aplicar l’ordenança que preveu restriccions en èpoques de sequera.

LA DATA



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia