Societat

Nadal s'oposa a reduir la velocitat a 80 km/h a totes les vies de l'àrea metropolitana

El conseller de Política Territorial, Joaquim Nadal, va mostrar-se ahir contrari al pla del departament de Medi Ambient de limitar a 80 quilòmetres per hora la velocitat màxima a les vies ràpides de l'àrea metropolitana per reduir la contaminació atmosfèrica a la regió de Barcelona.

Nadal va considerar, en declaracions a RAC 1, que aquesta reducció només s'hauria d'implantar "en alguns punts i per a algunes circumstàncies" i no amb caràcter general a totes les vies ràpides de la regió.

En aquest sentit, el conseller va defensar que els 80 km/h es fixin en alguns trams de carreteres "per regular la transició" entre diverses velocitats, per exemple a l'entrada de Barcelona per la C-58, on els vehicles han de passar en una distància molt curta dels 120 km/h a què poden anar per autopista als 50 fixats per a la via urbana.

Nadal també va indicar que el pla que ahir va treure a informació pública Medi Ambient per reduir un 30% les emissions contaminants en quaranta municipis de l'àrea fins al 2010 "encara tardarà prop d'un any a ser aprovat definitivament" i s'haurà de "matisar molt".

Oposició frontal de CiU

El portaveu de CiU al Parlament, Felip Puig va qualificar la proposta de "presa de pèl" i de "brindis al sol", ja que "reduir la velocitat màxima no és competència de la Generalitat" sinó que requereix modificar el reglament general de circulació, cosa que és competència del govern central.

Segons Puig, la mesura és "una manera de desviar l'atenció", perquè "produeixen més contaminació atmosfèrica les grans congestions a què està sotmesa la regió que la velocitat dels vehicles".

Els grups ecologistes van valorar el pla positivament però el van qualificar d' "absolutament insuficient" per atenuar la pol·lució dels cotxes, mentre que el RACC va considerar-lo de difícil aplicació i va qüestionar que solucioni el problema de la contaminació.

La tercera tinent d'alcalde a l'Ajuntament de Barcelona, Imma Mayol, va mostrar-se partidària de la proposta i va recordar que la contaminació atmosfèrica va provocar la mort de 17.000 espanyols el 2005.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.