Societat

Societat

El guardià del malt d’ordi

En Tomàs Ramo és el director de la malteria que Damm té a Bell-lloc d’Urgell (Lleida), on treballa des de fa quatre dècades

En Tomàs Ramo i La Moravia –la malteria que Damm té a Bell-lloc d’Urgell (Lleida)– tenen vides paral·leles. L’any 1982, quan aquesta planta situada en un enclavament central en la producció d’ordi a Catalunya només feia cinc anys que funcionava, el Tomàs hi arribava com a tècnic de producció. Tenia trenta anys, i avui, quatre dècades després i a les portes de jubilar-se, n’és “feliç” al capdavant. Enginyer agrònom de professió i fill d’agricultors, la seva vida ha estat sempre envoltada d’ordi, el que ell considera “tot un luxe”: “Aquí treballem amb éssers vius, granets que germinen com si estiguessin al mig del camp”.

Setmana rere setmana, el Tomàs i el seu equip supervisen un procés delicat que comença posant en remull el gra d’ordi i sotmetent-lo a una temperatura determinada per aconseguir que comenci a germinar. És en aquest punt on l’ordi es transforma en malt d’ordi, el segon ingredient emprat en l’elaboració cervesera –després de l’aigua–. Cal tenir en compte que, per llei, perquè una beguda sigui considerada cervesa, ha d’emprar, com a mínim, un 50% de malt d’ordi en la seva elaboració. Un cop germinat, s’eliminarà la humitat del gra i es torrarà: “L’assecament i la torrefacció conferiran al malt d’ordi color, sabor i aroma, que marcaran el caràcter de la cervesa”, explica en Tomàs.

L’activitat a La Moravia no s’atura mai. Són vint-i-quatre hores els 365 dies de l’any, per poder abastir Damm de la malta amb la qual elaborarà les seves cerveses. Damm és una de les poques cerveseres que té malteria pròpia, la qual cosa li permet tenir un control minuciós en el procés d’elaboració. “Treballem braç a braç amb agricultors locals per aconseguir les millors varietats d’ordi, amb les quals elaborem les nostres cerveses”, indica el director de La Moravia.

Si l’ordi arriba directe del camp en camions a la planta, una setmana després surt convertit en malta en direcció a les instal·lacions de Damm a el Prat de Llobregat, des d’on elabora les cerveses que es consumiran arreu del món.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona