Societat

Les temperatures cauen fins a cinc graus a la demarcació

La fi de l’onada de calor extrema fa normalitzar les temperatures, especialment a l’interior

S’obre l’accés a les Gavarres, però continuen les restriccions al cap de Creus, l’Albera i el Montgrí a causa de la tramuntana

La fi de l’onada de calor extrema, iniciada divendres passat, va comportar ahir un descens generalitzat de les temperatures arreu de les comarques gironines, que va ser molt més accentuat a les zones interiors. La millora de les condicions meteorològiques, amb la consegüent reducció del risc d’incendi, va fer que Protecció Civil desactivés el Pla d’Emergències per Incendis Forestals a Catalunya (Infocat) i obrís l’accés al massís de les Gavarres. Es manté el nivell 3 del Pla Alfa, que comporta restriccions d’accés, en 30 municipis de l’Empordà i als espais naturals del Montgrí, l’Albera i el cap de Creus.

Les temperatures es van normalitzar ahir arreu del territori gironí, tot i que les mínimes es van mantenir altes, sobretot al litoral. On més es va notar el descens de les temperatures màximes va ser a les poblacions de l’interior. A Olot, per exemple, va caure més de cinc graus [vegeu infografia] i a Banyoles, gairebé quatre. Tot i que no s’han superat rècords de temperatures, el conjunt del país ha registrar dues setmanes de calor per sobre de la mitjana de l’època. El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) va destacar que la causa d’aquest episodi de “durada excepcional” ha estat la persistència d’aire càlid provinent del nord d’Àfrica instal·lat sobre la península Ibèrica durant aquest període. “És un dels períodes més llargs de calor sostinguda que ha viscut Catalunya en els darrers anys”, assenyala el SMC en un comunicat.

Les pluges també van tornar a la demarcació, especialment a muntanya. Dilluns van caure 29 l/m² a Sant Pau de Segúries i 10 a Olot i Núria. Les prediccions assenyalen més probabilitats de pluges al llarg d’aquesta setmana, especialment en forma de tempesta.

Tramuntana a l’Empordà

L’entrada de la tramuntana a l’Empordà no va permetre aixecar les restriccions d’accés als espais naturals del cap de Creus, l’Albera i el Montgrí, on avui també es mantindrà el nivell 3 del Pla Alfa. En el cas del cap de Creus, TV3 informava ahir que s’ha posat un centenar de sancions, sobretot a visitants estrangers, per no haver respectat la prohibició d’accés al parc natural. Les mesures es revisaran demà i, en funció de la millora de les condicions meteorològiques, es podrien desactivar aquesta setmana, com ja va passar ahir al massís de les Gavarres, on els accessos tornen a estar oberts.

L’ACA declara l’alerta per sequera en municipis del Ripollès

L’ACA va declarar ahir l’alerta per sequera a la capçalera del Ter, que afecta poblacions del Ripollès. Segons va informar l’ACA, els municipis afectats no depenen de l’aigua dels embassaments i el seu abastament es calcula a partir de la pluviometria, ja que disposen de captacions pròpies per garantir les demandes. La mesura inclou limitacions com ara la reducció d’aigua per a reg agrícola (25%), per a usos ramaders (10%), industrials (5%) i també per als recreatius (35%). L’ACA també va definir una xifra per al consum global d’aigua a un màxim de 250 litres per habitant i dia.

Aixequen parcialment les restriccions d’aigua a Sils per la millora dels dipòsits

Sils va aixecar ahir parcialment les restriccions d’ús d’aigua potable per la “millora progressiva” dels nivells dels dipòsits municipals fins a situar-se en percentatges “menys preocupants.” Es permet el reg de jardins de vuit del vespre a vuit del matí i es permet omplir piscines amb sistema de recirculació de l’aigua i només per a reposició de les pèrdues per evaporació o per garantir-ne la qualitat. Les restriccions continuen prohibint als particulars neteges de carrers, paviments o façanes amb mànegues d’aigua. El consistori va avisar que poden tornar més restriccions si és necessari.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona