Societat

Recuperades les restes d’un soldat republicà a Agramunt

La troballa s’ha fet excavant al jaciment medieval del Pilar d’Almenara

Les restes òssies d’un soldat republicà de la Guerra Civil han estat localitzades al glacis del Pilar d’Almenara, al municipi d’Agramunt (Urgell). La troballa es va fer durant una excavació arqueològica promoguda per l’Ajuntament d’Agramunt en un jaciment de període medieval de la torre del Pilar d’Almenara, duta a terme entre l’11 i el 15 de juliol.

La descoberta va sorprendre els arqueòlegs ja que no es tenia constància de la presència de restes enterrades en aquella àrea, i menys encara al costat de la torre medieval. La informació de l’excavació s’afegirà a la de les set fosses que hi ha documentades al terme municipal d’Agramunt en el mapa de fosses de Catalunya.

Les restes localitzades corresponen a un individu masculí adult que, d’acord amb els materials que es van trobar associats a l’enterrament, pertanyia a la infanteria republicana i podria estar relacionat amb un búnquer defensiu proper. Tot i això, ara per ara, és desconeixen les causes de la seva mort o la seva identitat.

Amb l’extracció d’una mostra de teixit ossi s’espera obtenir el perfil genètic de l’individu, per poder-lo encreuar amb els perfils genètics dels familiars de què disposa el Programa d’identificació genètica, centralitzat pel laboratori de genètica de l’Hospital Universitari de la Vall d’Hebron. Amb caràcter previ, els familiars interessats a fer-se una prova genètica han d’estar inscrits en el Cens de persones desaparegudes.

L’objectiu final, en tots els casos, és identificar i retornar les restes a la família. En cas que no fos possible determinar-ne la identitat, les restes serien inhumades al cementiri del municipi on van ser trobades.

Agramunt va ser un espai d’immediata rereguarda republicana del front del Segre durant la Guerra Civil, que es va mantenir estable entre l’abril i el desembre del 1938. En aquest entorn hi ha documentades fosses originades per l’existència de punts sanitaris, com ara a Montclar i Mafet, i també hi va haver enfrontaments a partir de l’ofensiva franquista sobre Catalunya, iniciada el 23 de desembre del 1938.

D’altra banda, el Pilar d’Almenara és una torre de guaita d’uns quinze metres d’alçada i uns set metres d’amplada construïda al segle XI després de la conquesta cristiana d’Agramunt. La torre se situa al capdamunt d’una de les puntes més altes de la serra d’Almenara i controla tota la plana d’Urgell. Durant la Guerra Civil, l’exèrcit republicà hi va construir un búnquer i unes trinxeres per defensar l’entrada a la població d’Agramunt i els accessos cap a la Segarra.

Aquesta intervenció arqueològica és una mostra de les intervencions sobrevingudes en fosses que la Direcció General de Memòria Democràtica fa habitualment, a banda de les actuacions programades al Pla de fosses. Aquest 2022 se n’han dut a terme set, la majoria de les quals iniciades com a recollides de restes en superfície que han culminat en l’obertura d’una fossa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

successos

La policia busca un home que exhibia una pistola pel carrer

L’Hospitalet de Llobregat
enogastronomia

Clou el cicle ‘d’vines 2024’ per promocionar la dona al sector vitivinícola

Lleida
societat

El 82% dels vehicles ja han sortit de l’àrea de Barcelona

barcelona
enogastronomia

El certamen internacional ‘Mundus Vini’ premia vins catalans

Barcelona
VERGES

La Dansa de la Mort dona inici a la Setmana Santa amb el desig de ser Patrimoni per la UNESCO

VERGES
sant antoni de calonge

Tallen un tram del passeig al trànsit a causa del temporal

sant antoni de calonge
mediterrani

Un terratrèmol de magnitud 5,7 sacseja el sud de Grècia

barcelona
infraestructures

Montgat tanca als vianants el passeig marítim del 2 al 5 d’abril

Montgat
SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC