Societat

Nova unitat mòbil per mesurar la Contaminació Atmosfèrica, a Blanes

S’ha estacionat fins a finals de setembre davant la Biblioteca Comarcal i permet obtenir dades directes on no hi ha vigilància de la Xarxa de Vigilància fixa

A finals de setembre està previst que finalitzi l’estada a Blanes de la Unitat Mòbil de Control de Qualitat de l’Aire de la Generalitat de Catalunya. Des que es va posar en marxa a Blanes, a mitjans del passat mes de juny, s’ha estacionat a la plaça de davant la Biblioteca Comarcal, al barri del Racó d’en Portas.

La seva funció és complementar l’abast de la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica (XVPCA), que compta amb estacions fixes. Les unitats mòbils obtenen mesuraments directes de qualitat de l’aire en llocs on, com és el cas de Blanes, no es controla habitualment. Tant les estacions fixes de la XVPCA com les unitats mòbils de vigilància de la contaminació atmosfèrica mesuren els nivells de concentració a l’aire dels diferents contaminants que respirem.

És a dir: prenen mesures dels nivell d’immissió. Permeten vigilar la qualitat de l’aire en un indret i un temps determinats per poder emprendre les mesures necessàries per millorar-la. La combinació dels nivells d’immissió i els paràmetres meteorològics permet localitzar l’origen dels agents contaminants. Ni les unes ni les altres mesures les emissions d’una xemeneia o un tub d’escapament, cosa que es coneix com a nivells d’emissió.

La unitat mòbil està equipada amb analitzadors automàtics i captadors manuals, així com sensors per a les variables meteorològiques. Concretament, el vehicle instal·lat a Blanes disposa a l’interior d’un laboratori de treball on es munten els equips, els sistemes auxiliars i el mobiliari. També compta amb analitzadors automàtics que permeten obtenir mesuraments dels contaminants en temps real.

Anàlisis de la Contaminació Atmosfèrica

Les mesures són de diòxid de sofre (SO2), òxids de nitrogen (NO, NO2, NOx), ozó (O3), sulfur d’hidrogen (H2S), monòxid de carboni (CO), fracció PM10 de material particulat i compostos orgànics volàtils (COV). També inclou analitzadors manuals per captar mostres que s’analitzen posteriorment en un laboratori. Els contaminants que s’analitzen d’aquesta forma són la fracció PM10 del material particulat i el benzè (C6H6).

El resultat de les mesures que s’han fet a Blanes està previst que es puguin conèixer després de l’estiu, ja que un cop recollides totes les mostres es porten al laboratori, on s’analitzen per extreure’n conclusions. La presència a l’aire de contaminants pot perjudicar la salut de les persones, afectar el medi ambient i, en definitiva, reduir la qualitat de vida. Per això, és important conèixer l’estat de la qualitat de l’aire, la seva evolució en el temps i la seva variació en funció de les condicions meteorològiques.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Hortolans de Manresa, indignats pel tall d’aigua per regar

Manresa
SALUT

El Trueta incorpora un TAC que ofereix imatges durant la intervenció

GIRONA
Salut

Balcells assegura que l’assistència mèdica al Baix Segre està “garantida”

Lleida
GIRONA

Les infermeres d’atenció primària es reivindiquen en un congrés

GIRONA
salut

Reclamen mantenir l’actual hospital Sant Jaume de Mataró fins que no es faci el nou

Mataró
Societat

Estudien construir un centre de processament de dades al subsòl de La Sagrera

Barcelona
SANTA COLOMA DE FARNERS

El BOE publica la proposta alternativa del ramal de la MAT fins a Riudarenes

SANTA COLOMA DE FARNERS
SOCIETAT

Glaceres que es desfan als soterranis de la Catedral per Temps de Flors

girona
QUART

La Festa del Fang s’avança al maig i amplia les activitats a tot el mes

QUART