Societat

societat

Foment reclama un pla de xoc de lloguer social i desallotjaments “exprés” per combatre les ocupacions

Denuncien juntament amb l’Associació de Propietaris de Catalunya que les ocupacions han crescut un 18% el 2021

Els empresaris i propietaris exigeixen a les administracions un pla de xoc per impulsar la creació de lloguers socials per tal de combatre les ocupacions delinqüencials, una “xacra social” que atribueixen “a les màfies que s’aprofiten de les famílies vulnerables”. En una roda de premsa, Foment del Treball, juntament amb l’Associació de Propietaris de Catalunya, han denunciat que a Espanya el nombre d’ocupacions van incrementar un 18% l’any 2021. En total, en els primers nou mesos del 2021 es van registrar 13.300 entrades il·legals a habitatges de tot l’Estat, el 42% de les quals a Catalunya. En aquest sentit, la patronal catalana ha fet una crida a modificar la legislació actual per tal que els desnonaments es facin en un màxim de 72 hores.

Per això, la patronal catalana i l’Associació de Propietaris de Catalunya demanen que els administracions impulsin una triple reforma. Segons ha detallat el membre de la Comissió Jurídica de Foment del Treball, Emilio Zegrí, la proposta es basa en la modificació de l’article 13 de la llei d’enjudiciament criminal, per tal que es pugui “desnonar immediatament per part del jutge l’ocupa il·legal, la reforma del règim de bases locals per donar atribucions als ajuntaments perquè puguin coordinar les forces locals i una darrera modificació de la llei de la propietat horitzontal, que doni legitimació a les comunitats de propietaris per actuar davant les ocupacions il·legals. Segons ha detallat la patronal, el PdeCat preveu portar aquestes modificacions al Congrés dels Diputats el proper mes de setembre. Davant d’això, la responsable de Relacions Institucionals de Foment del Treball, Montse Surroca, ha fet una crida a la resta de grups parlamentaris “per tal que donin suport a la proposta” amb l’objectiu que pugui ser aprovada posteriorment.

Efecte crida

Sobre l’enduriment de la legislació, el president de l’Associació de Propietaris de Catalunya, Sergi Llagostera, ha afirmat que és necessària perquè “l’actual impunitat genera un efecte crida”. Llagostera ha atribuït l’increment d’aquestes entrades il·legals al fet que “a l’ocupa no li passa res” quan comet el delicte i, a més, ha denunciat un “col·lapse judicial” per la multitud de denúncies que diàriament es posen amb relació a aquesta problemàtica.

Així mateix, Llagostera ha insistit en afirmar que l’origen d’aquest increment són “les màfies organitzades” que s’aprofiten de la creixent emergència social. En la mateixa línia, el president de la patronal catalana, Josep Sánchez Llibre, ha avisat que el context econòmic actual, marcat per les conseqüències de la pandèmia per la covid-19 i la guerra a Ucraïna, podria agreujar les desigualtats entre la població. Amb això, Sánchez Llibre, ha responsabilitzat a les administracions públiques de l’augment de les ocupacions perquè durant anys “no han construït els habitatges socials que una ciutat com Barcelona necessita”.

LA XIFRA

13.300
Són les ocupacions registrades els nou primers mesos del 2021 a tot l’Estat, 42% es van fer a Catalunya


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El web de l’Àrea privada ciutadana de la Generalitat, ara més senzilla i amb més serveis per a les persones

Olot

La pressió veïnal fa reestudiar la urbanització de Montolivet

Olot

Nomenen Joaquim Mundet i Creus, fill predilecte de Cassà de la Selva

CASSÀ DE LA SELVA
salut

La primera fase del futur parc sanitari Joan XXIII s’enllestirà aquest trimestre

tarragona

El CAFGi veu inviable l’aplicació del decret d’obertura de piscines

GIRONA

L’Antic Hospital de Sant Jaume de Mataró reubicarà els nous interns a altres centres

mataró
LA CRÒNICA

Terricabras, patrimoni polifacètic

El 2028 s’enderrocarà l’edifici Venus de la Mina

Sant Adrià de Besòs

Campanya per omplir les motxilles d’infants vulnerables que van de colònies

Barcelona