Societat

Un terratrèmol mata més d’un miler de persones a l’Afganistan

El fort tremolor deixa també almenys 1.500 ferits

El subdesenvolupament de les zones dificulta l’ajuda als supervivents

Els talibans demanen ajuda a la comunitat internacional per fer front a la tragèdia

La terra va tremolar ahir a la regions muntanyoses de Paktika i de Khost sota els peus dels ciutadans d’un país, l’Afganistan, caigut en desgràcia i sense descans. Els mitjans de comunicació anaven actualitzant xifres de morts que no deixaven de pujar a mesura que els afeblits serveis mèdics del país intentaven obrir-se pas a una regió remota, sota una intensa pluja i a través de camins de difícil accés per assistir supervivents i identificar cadàvers.

El Ministeri de Cultura i d’Informació de l’Afganistan registrava ahir més d’un miler de persones mortes i més de 1.500 ferides a les províncies properes al Pakistan, mentre els rescatadors continuaven treballant i arribant a la zona, afectada pel pobre desenvolupament d’infraestructures. Un terratrèmol de magnitud 5,9 –o 6,1, segons les fonts– havia sacsejat la regió durant les primeres hores del dimecres. Salahuddin Ayubi, representant del Ministeri d’Interior dels talibans, va confirmar a la premsa que la xifra de víctimes mortals augmentaria: “Molts residents afectats són en àrees remotes de les muntanyes, i farà falta temps per saber més coses sobre la situació.” Uns 120 milions de persones van notar el tremolor des de diferents països. Els efectes del terratrèmol es van sentir a Kabul, la capital de l’Afganistan, situada a 200 quilòmetres. També al Pakistan, a l’Iran i a l’Índia, tot i que cap dels tres països ha informat de víctimes mortals ni de danys materials.

“S’està cavant una tomba rere l’altra”, informava el cap del Departament d’Informació de Paktika, Muhammad Amin Huzaifa. Supervivents de la zona van mobilitzar-se per socórrer altres persones afectades. Alhora, els helicòpters treien víctimes de zones que havien esdevingut inaccessibles i les xarxes socials s’omplien d’imatges que mostraven carrers destrossats, amb civils desemparats entre les runes. La majoria de les cases de la zona estan construïdes a la manera tradicional del territori, amb terra i pedra.

L’operació de rescat posa a prova la capacitat de reacció dels talibans, que van assolir el poder a l’agost i que governen el país mentre són aïllats del sistema financer internacional. La miserable situació de l’Afganistan fa que la capacitat de resposta de l’estat davant d’un cataclisme com el d’ahir sigui limitada. Les autoritats només compten amb uns quants avions i helicòpters i miren cap a les agències humanitàries internacionals: “El govern treballa amb els seus recursos. Esperem que la comunitat internacional i els grups humanitaris també ajudaran el nostre poble en aquesta dura situació”, publicava ahir al seu compte de Twitter Anas Haqqani, un alt càrrec dels talibans. L’Organització Mundial de la Salut (OMS) va informar de l’enviament immediat de gairebé deu tones d’equipament mèdic per nodrir els hospitals propers a les zones afectades.

A l’Afganistan, així com en altres zones d’Àsia, els terratrèmols són habituals. És el quart de gran magnitud que el país viu en dues dècades, i el segon que més víctimes mortals provoca després del del 1998, en què almenys 4.500 persones van perdre la vida.

LA XIFRA

2
sisme
que més víctimes provoca a l’Afganistan, després del de 1998, en què van morir almenys 4.500 persones.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

sant antoni de calonge

Tallen un tram del passeig al trànsit a causa del temporal

sant antoni de calonge
VERGES

La Dansa de la Mort dona inici a la Setmana Santa

VERGES
mediterrani

Un terratrèmol de magnitud 5,7 sacseja el sud de Grècia

barcelona
infraestructures

Montgat tanca als vianants el passeig marítim del 2 al 5 d’abril

Montgat
SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA