Societat

Roden al Ripollès una pel·lícula sobre els últims dies de Xirinacs

Dirigida per Ventura Durall, es basa en el llibre ’Sis nits d’agost’ i s’estrenarà el 29 d’agost

Aquesta setmana es roda al Ripollès una pel·lícula sobre els sis últims dies del religiós, filòsof i activista polític Lluís Maria Xirinacs. La pel·lícula, que es basa en el llibre ’Sis nits d’agost’ i amb un nou fil conductor, “intenta desxifrar el sentit de la seva mort”. Segons explica a l’ACN el seu director, Ventura Durall, no es tracta d’un biopic sinó que “se centra en el missatge i l’acte de llibertat que va suposar decidir el com i quan morir”. Xirinacs va sortir el 6 d’agost del 2007 de Barcelona i sis dies després un boletaire el trobava mort al pla de Cal Pegot al Ripollès. És una coproducció de Mallerich Films, Nanouk Films i TV3 i s’estrenarà a aquesta televisió el 29 d’agost.

La pel·lícula està rodada per emetre’s per televisió i se centra en aquests sis últims dies de Xirinacs. Si bé no aprofundeix en altres aspectes de la seva vida, com ara la vessant més religiosa, política o filosòfica, sí que hi apareixen com a “teló de fons”. Segons Durall, s’han volgut centrar en intentar desxifrar el missatge que va voler donar amb la seva mort i aquell acte de llibertat. “Parla de la dignitat humana i de ser conscients que la manera com morim també forma part de la vida”, remarca. El filòsof i activista polític va decidir morir just quan acabava de cumplir 75 anys el 6 d’agost del 2007.

Quan se li pregunta si coneixia la figura de Xirinacs, el director respon que ell i la seva generació estan al llindar: per sobre d’ells, la gent el coneix i és un referent, però per sota, ja no saben qui és. És per això que amb la pel·lícula també volen reivindicar i donar-lo a conèixer a les noves generacions.

El fil conductor, un personatge de ficció

La pel·lícula es basa en el llibre ’Sis nits d’agost’ de Jordi Lara, que també ha participat en la redacció del guió juntament amb Durall. El canvi principal, respecte el llibre, és un altre fil conductor a partir d’un personatge de ficció nou, la Duna, una escriptora en crisi creativa i personal que busca el sentin d’aquesta mort. La dona descobreix que Xirinacs va tenir una relació amorosa amb la seva mare, ja morta, i comença un “viatge iniciàtic” mentre intenta buscar respostes. “Aquesta relació l’interpel·la a ella també” i acaba fent un “recorregut vital”, explica l’actriu Anna Alarcón, que fa de Duna. Aquesta setmana acaba de rodar les escenes que li queden i explica que ha sigut una gran experiència. “Tot està anant molt bé i és una intensitat bonica, amb 11 hores al dia però encantadíssima”, diu. El paper de Xirinacs l’interpreta l’actor Manel Barceló.

Entre l’elenc d’actors també hi ha Gonzalo Cunill, que interpreta en Quim, l’home que viu en una masia de la zona i que coneixia Xirinacs. Té dues escenes amb la Duna, que vol saber més coses sobre la seva “mort misteriosa”. Concretament, li pregunta sobre per què hi havia unes saques al voltant de la zona on van trobar el cos. “Jo li explico que era una cosa pragmàtica per evitar que els senglars no entressin als cultius”, explica l’actor, que també ha quedat fascinat per la figura de Xirinacs des que va llegir el guió.

Rodatges a Barcelona i Ripollès

La pel·lícula, que s’estrenarà per TV3 el 29 d’agost, s’ha rodat a Barcelona i aquesta setmana i la vinent es grava a Ripoll, Ribes i Ogassa. Aquesta setmana els ha enganxat en plena onada de calor. “Quan Xirinacs va morir, van haver-hi tres dies de fortes pluges”, explica Durall. Per això necessiten que el temps “faci una mica el boig” i els doni sol i pluja. De moment i gràcies a alguna ruixada de tarda, tot va sobre el previst per poder ambientar bé aquells últims dies.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona