Societat

Barcelona endurirà les accions contra les pintades amb la via penal en danys patrimonials

L’Ajuntament contemplarà instruir diligències en el cas de desperfectes greus

Les denuncies de caràcter administratiu contemplen sancions d’entre 300 i 500 euros

L’Ajuntament de Barcelona endurirà les accions contra totes aquelles persones que realitzin pintades a l’espai públic. En cas que es tracti d’un mer deslluïment, realitzat per algú de forma habitual en una ubicació no autoritzada, la Guàrdia Urbana interposarà una denúncia de caràcter administratiu: imposant una sanció – d’entre 300 i 500 euros -, intervenint el material de forma cautelar i elaborant un reportatge fotogràfic per determinar els efectes de reparar els danys. D’altra banda, quan suposi un desperfecte greu o bé es faci en un lloc catalogat, el consistori planteja la possibilitat d’instruir diligències penals que podrien comportar multes més elevades o penes de presó, en cas que s’hagi fet malbé patrimoni històric o cultural.

Tot i això, el portaveu del cos policial, Jordi Oliveras, ha explicat que “en el 99% dels casos” es poden interposar denuncies administratives. De fet, el nombre de casos se situa entre els 150 i els 200 anuals, una xifra que preveu que estarà en aquesta línia, també aquest 2022. Paral·lelament, aquest estiu es faran campanyes setmanals, amb més recursos i personal – tant uniformat com de paisà – en els llocs on es determini que és més factible que hi pugui haver pintades, amb un estudi previ.

L’ajuntament incrementarà també en 1,8 milions d’euros el pressupost per reforçar les brigades de manteniment d’edificis catalogats i l’actual contracta de neteja de pintades per fer-la “més flexible” i actuar de forma més “ràpida” en diversos espais. A més, tal com ha explicat el regidor d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Eloi Badia, es posarà a disposició de negocis i comerços la possibilitat de demanar una neteja gratuïta la seva façana en 48 hores.

Recollida comercial i abandonament de voluminosos

L’abordatge de les pintades és un dels objectius del pla de corresponsabilitat per reduir els comportaments incívics a l’espai públic de la ciutat, que s’ha presentat aquest dilluns. Tal com ha explicat el regidor hi ha dos eixos més, el primer dels quals passa per l’ampliació de les freqüències del servei de recollida comercial per tal d’evitar desbordaments en els contenidors per deixar paper i cartró a l’exterior, no fer una correcta separació de deixalles o no respectar els horaris de recollida.

El pla també inclou l’enviament de cartes i visites d’informadors als comerços per conscienciar sobre la necessitat d’evitar actes incívics. En paral·lel s’està recollint informació sobre aquells establiments que “d’una manera més evident” fan una incorrecta separació de residus o estan utilitzant de forma incorrecta els contenidors o les recollides comercials. Aquesta s’utilitzarà per informar-los i - si s’escau - aixecar acta de detecció d’incompliment que pot acabar en una denúncia amb sancions que van dels 300 als 3.000 euros.

Pel que fa a l’abandonament de voluminosos a l’espai públic, Badia ha lamentat que es tracta d’una problemàtica amb la qual es troben “cada dia de la setmana, a qualsevol hora”. Des del pla es portarà a terme un protocol que inclou l’avís amb enganxines i l’augment dels controls a tota la ciutat. També s’incidirà en el control de conductes relaciones amb el mal ús de la via pública a través de la senyalització de punts conflictius en els diferents barris i accions informatives als carrers i places.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Una entranyable activitat artística de ‘clown’

El pròxim objectiu, assolir la sobirania tecnològica europea

Barcelona

El supercomputador que ens farà viure més entra en construcció

Barcelona

Giró insisteix que el MidCat no és una solució

BArcelona

Subvenció de fins a 50.000 euros pel soroll

barcelona
ALFONS PUERTAS

“Tinc tot l’equip fotogràfic sempre preparat i carregat”

Barcelona

L’ambientalista Martí Boada, premi Canigó

prada

Puigcerdà amplia la seva biblioteca municipal

PUIGCERDÀ / LLÍVIA

Olot insisteix que cal una depuradora a la Vall d’en Bas

OLOT