Societat

Els ulls no es jubilen

L’IMO Grup Miranza compta amb experts en DMAE i altres patologies de retina associades a l’edat, les quals poden impedir llegir, reconèixer rostres, cuinar o veure la televisió

A més de la prevenció, els avenços en fàrmacs i tècniques quirúrgiques i l’experiència dels oftalmòlegs són clau per tractar amb èxit aquests greus problemes de visió

S’estima que a Espanya hi ha 700.000 persones amb degeneració macular associada a l’edat, i fins a 3 milions estan en risc de desenvolupar-la

La degeneració macular associada a l’edat és la primera causa de ceguesa legal a l’Estat espanyol
A l’IMO Grup Miranza procurem oferir una atenció oftalmològica integral

Cada cop vivim més, però no només és important bufar espelmes, sinó fer-ho amb bona qualitat de vida. I en això hi té un paper clau la visió. Per aquest motiu, un dels grans reptes actuals és prevenir o frenar les malalties oculars que apareixen a mesura que envellim, moltes de les quals estan relacionades amb problemes de retina.

Amb l’augment de l’esperança de vida, arribem a l’edat de jubilació amb ganes de continuar mantenint-nos actius, autònoms i gaudint del món que ens envolta: fer aquest viatge que teníem pendent, dedicar més temps a les nostres aficions, veure créixer les noves generacions de la família, etcètera. Volem aprofitar aquests moments i sabem que una de les claus és gaudir d’una bona salut. Per això, cada cop més, cuidem preventivament la nostra pell o el nostre cos, però no sempre fem el mateix amb els nostres ulls, malgrat la importància que té per a tots veure-hi bé.

La bona notícia és que molts hàbits de salut general, com evitar el sedentarisme, seguir una dieta mediterrània i equilibrada i no fumar, també contribueixen positivament a una bona oxigenació dels teixits oculars i, per tant, a la seva més bona conservació al llarg del temps. L’altre pilar fonamental de la prevenció són les revisions a l’oftalmòleg, que es recomana que siguin anuals sobretot a partir dels 55-60 anys, atès que molts danys als ulls comencen a gestar-se sense donar senyals d’alarma.

Hàbits saludables i control periòdic per prevenir la DMAE

Més enllà de les cataractes, el procés pel qual el cristal·lí (lent natural dels ulls) perd transparència i, abans o després, acaba afectant-nos a tots, és inevitable. Una de les malalties oculars a què convé prestar especial atenció, per l’alta prevalença que té i per l’amenaça que pot suposar per a la visió, és la degeneració macular associada a l’edat o DMAE. De fet, es tracta de la primera causa de ceguesa legal a l’Estat espanyol, a partir dels 65 anys, i influeixen en el seu desenvolupament tant l’envelliment com l’estil de vida i la genètica.

Però en què consisteix exactament aquesta patologia? “La DMAE és una malaltia que provoca un deteriorament progressiu de la màcula o zona central de la retina, on la visió és més nítida i precisa”, explica el Dr. Rafael Navarro, expert en retina de l’IMO Grup Miranza. Això es tradueix en dificultats per a la visió dels detalls: llegir, reconèixer cares, cosir, conduir, veure la televisió, cuinar o fer moltes altres activitats quotidianes. Els pacients de DMAE acostumen a notar mala visió en les fases inicials. Sense el control oftalmològic o tractament adequats, la malaltia pot avançar fins a fases greus, de manera que pot arribar a limitar considerablement la visió de la persona que la pateix, amb una zona borrosa o una taca fosca que s’instal·la al centre del camp visual i que es va estenent. Si, a més, les línies rectes comencen a veure’s tortes, pot ser un indicador que s’entra a la forma més severa de la malaltia, la DMAE humida, “que avança més ràpidament i agressivament que la DMAE seca, malgrat que la primera la podem tractar i la segona no”, avisa el Dr. Navarro.

La millora del tractament de la DMAE és una de les àrees de recerca principals en oftalmologia, tant per aconseguir fàrmacs més eficaços i duradors per a la forma humida, com per aconseguir frenar per primer cop la forma seca. Hem de tenir en compte que a l’Estat espanyol hi ha més de 700.000 persones amb degeneració macular associada a l’edat, i que, segons els estudis, fins a 3 milions de persones estan en risc de desenvolupar-la.

Membrana macular i despreniment de retina

Una altra patologia ocular comuna que afecta principalment les persones grans i que també danya la màcula és la membrana macular epiretiniana. L’oftalmòleg de l’IMO Grup Miranza aclareix que “aquestes membranes són com una mena de paper de cel·lofana arrugat que es col·loca sobre la retina i impedeix veure-hi nítidament”. La solució és quirúrgica, com també ho és la del despreniment de retina, que malgrat que pot tenir múltiples causes, també sol ser més comú amb l’edat.

“Pel que fa al despreniment de retina, ve precedit d’un despreniment de vitri, que és el gel que trobem a l’interior del globus ocular. Fruit de l’envelliment, aquest gel va perdent la consistència i passa de ser com un raïm, que omple perfectament l’ull, a assemblar-se més a una pansa. Quan es contrau el vitri, pot estirar en algun punt la retina a què es troba adherit i provocar que aquesta es trenqui i desprengui, i això pot tenir conseqüències greus per a la visió.” Per això cal acudir a l’oftalmòleg sense demora quan es detectin símptomes d’alarma: “El primer és l’aparició sobtada o l’augment de mosques volants o punts negres que es mouen, seguit de la visió de flaixos de llum o llampades i, més endavant, una cortina negra que cau davant del nostre ull”, adverteix l’oftalmòleg.

Importància de la visió en el benestar

L’especialista destaca que, “gràcies a les tècniques i als mitjans actuals, molts pacients que abans perdien irremeiablement la visió per patologies de la retina, avui la poden conservar a uns nivells molt satisfactoris”. Això té gran rellevància per a l’autonomia, la capacitat de relació i el benestar de la població sènior, a què se sumen altres condicionants de salut general i també ocular, com podrien ser les cataractes, la cirurgia de les quals és necessària tard o d’hora (preferiblement evitant grans demores). “A l’IMO Grup Miranza procurem oferir una atenció oftalmològica integral als nostres pacients i acompanyar-los en el seguiment, conscients de l’impacte que pot tenir descuidar la visió en aquesta etapa de la vida”, conclou el Dr. Navarro. Al final, no es tracta només de veure-hi bé, sinó de sentir-se més confiat i segur, menys dependent i més actiu, sense que els nostres ulls es jubilin abans d’hora.

IMO Grup Miranza

Tel. 93 400 07 00

www.imo.cat



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Unes noranta persones participen a la Lectura de Josep Pla

palafrugell

Mollet i Granollers s’oposen a la centralització dels jutjats

Granollers
societat

Més d’un centenar de parades omplen la Rambla en un Sant Jordi marcat pel vent

figueres
estat espanyol

Aproven un pla per indemnitzar les víctimes d’abusos a l’església

barcelona

Els hospitals també s’aboquen a celebrar Sant Jordi

Barcelona
societat

Els alumnes omplen el passeig Ciutat de Girona de Salt per Sant Jordi

salt

L’Expocasió Girona tindrà més de 800 vehicles exposats

fornells de la selva
PORQUERES

Jordi Mach i Helena Morfulleda guanyen els primers Premis VIDRESIF

PORQUERES

S’atorga el Premi de Recerca Vila de Palamós 2023-2024

palamós