Societat

Crítiques al retorn del rei emèrit a l’Estat espanyol

Per a Esquerra, Junts, la CUP i Podem, evidencia les mancances de la democràcia espanyola i ho qualifiquen de vergonyós

Els partits independentistes i Podem van coincidir ahir a assenyalar que el retorn de Joan Carles de Borbó a l’Estat espanyol –previst, en principi, per a aquest dijous– evidencia les mancances de la democràcia espanyola. Els quatre partits polítics van criticar l’entramat institucional espanyol que ha reconegut la immunitat de l’anterior monarca i que ha permès que, malgrat evidències de pràctiques corruptes del rei emèrit, la fiscalia hagi tancat les investigacions.

El portaveu d’ERC al Congrés, Gabriel Rufián, va publicar una piulada apuntant que el cas demostra que no tots els ciutadans són iguals davant la llei i en què feia referència a la secretària general del seu partit, Marta Rovira, exiliada a Suïssa. Per la seva banda, la portaveu de Junts per Catalunya a la cambra baixa espanyola, Míriam Nogueras, va afirmar que és “incomprensible” que el rei “lladre” Joan Carles I pugui tornar a l’Estat espanyol però que “qui canta sobre ell” –referint-se al raper Valtònyc– o l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont, exiliats a Bèlgica, no ho puguin fer. Nogueras va reiterar que “indigna” el contrast amb l’emèrit. Pel que fa a la CUP, la diputada al Congrés Mireia Vehí va qualificar el retorn de Joan Carles de Borbó de “broma de mal gust” i un “escàndol polític de primer ordre”: “Tothom passa pel jutjat menys Joan Carles.” Per part de Podem, el portaveu al Congrés, Pablo Echenique, va indicar que amb el seu retorn Joan Carles I “es riu dels espanyols” i tot plegat denota que hi ha “un problema gravíssim de democràcia” fruit d’un entramat institucional que entén que la Constitució li garanteix la immunitat, un fet que “no és propi del segle XXI ni de la Unió Europea”.

A Catalunya, la portaveu del govern de la Generalitat, Patrícia Plaja, també va criticar que el rei emèrit tingui “impunitat vitalícia garantida”, ja que és una “injustícia” que pugui tornar a l’Estat espanyol, a diferència dels “represaliats i exiliats” independentistes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

successos

La policia busca un home que exhibia una pistola pel carrer

L’Hospitalet de Llobregat
enogastronomia

Clou el cicle ‘d’vines 2024’ per promocionar la dona al sector vitivinícola

Lleida
societat

El 82% dels vehicles ja han sortit de l’àrea de Barcelona

barcelona
enogastronomia

El certamen internacional ‘Mundus Vini’ premia vins catalans

Barcelona
VERGES

La Dansa de la Mort dona inici a la Setmana Santa amb el desig de ser Patrimoni per la UNESCO

VERGES
sant antoni de calonge

Tallen un tram del passeig al trànsit a causa del temporal

sant antoni de calonge
mediterrani

Un terratrèmol de magnitud 5,7 sacseja el sud de Grècia

barcelona
infraestructures

Montgat tanca als vianants el passeig marítim del 2 al 5 d’abril

Montgat
SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC