Societat

A més de 3.000 quilòmetres de casa

L’entitat Ucraïnesos Costa Brava ja ha ajudat, en un degoteigs que no té aturador, unes dues-centes famílies refugiades

Les ajuden a fer els tràmits i a obtenir allotjament, a més de formar-les

L’associació Ucraïnesos Costa Brava, amb seu a Palamós, ha ajudat des de l’inici de la guerra més de dues-centes famílies refugiades. Són ucraïnesos que fa anys que viuen a la població, s’han organitzat i s’esforcen cada dia per ajudar els seus compatriotes. Abans de fundar l’entitat, van començar fent d’intèrprets per ajudar a fer les gestions per tramitar la documentació als que arribaven, després a col·laborar per trobar allotjament i tot el material necessari per al dia a dia o organitzant, a petició dels mateixos refugiats, un curs de castellà. Kristina Vald, presidenta d’aquesta entitat, fa quatre anys que va venir a viure a Palamós. Vald, des de la immobiliària que dirigeix, coordina la logística i també s’encarrega de troba allotjament amb la col·laboració de propietaris que coneix. No s’hi queden gaire, però: “En ser considerats refugiats, després passen a Creu Roja, que és qui ho gestiona a tot l’Estat.” Ara s’estan organitzant més amb altres entitats i amb la Taula de la Solidaritat.

Ahir, la infermera i artista Lana Tarnavska, que va venir a viure a Girona amb set anys, feia classes de castellà en una sala cedida per la biblioteca: “Els fem les classes de castellà perquè ens ho han demanat, donat que la llei de refugiats els obliga acceptar anar a viure a qualsevol lloc de l’Estat. Molt pocs es queden aquí. Tots, però, i si és el cas que es quedessin a Catalunya, tenen moltíssimes ganes d’aprendre el català.” De fet, ja parlen perfectament, a banda de l’ucraïnès, el rus, i molts, també l’anglès. Com més idiomes, millor, diuen. I un sentiment comú: el profund agraïment per l’acollida que han rebut a Catalunya. Dels refugiats, la immensa majoria són dones amb els seus fills. Ahir, a la classe, de la vintena de persones, només hi havia dos homes. Molts es desplacen a Palamós d’altres pobles perquè s’hi fan aquestes classes de castellà. El que sorprèn és l’esforç que hi posen, i això es nota.

Incertesa pel retorn

L’Olga Chycgykalo, una de les alumnes, dissenyadora de moda que dirigeix la seva empresa al seu país, Mimiso, té moltes ganes de tornar; però com l’Anna Verzhanska, fotògrafa de publicitat, que ha vingut amb dues filles i la seva mare, no sap quan ho podrà fer. Totes dues estan disposades a tirar endavant. Una lluita que es barreja amb el patiment i la incertesa per d’haver-hi deixat les seves parelles i moltíssima família. Les trucades, expliquen, no són diàries, són constants davant la gran incertesa. Aquests refugiats marxaran i n’arribaran més.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Nomenen Joaquim Mundet i Creus, fill predilecte de Cassà de la Selva

CASSÀ DE LA SELVA
salut

La primera fase del futur parc sanitari Joan XXIII s’enllestirà aquest trimestre

tarragona

El CAFGi veu inviable l’aplicació del decret d’obertura de piscines

GIRONA

L’Antic Hospital de Sant Jaume de Mataró reubicarà els nous interns a altres centres

mataró
LA CRÒNICA

Terricabras, patrimoni polifacètic

El 2028 s’enderrocarà l’edifici Venus de la Mina

Sant Adrià de Besòs

Campanya per omplir les motxilles d’infants vulnerables que van de colònies

Barcelona
barcelona

Una vintena d’entitats reclamen que la prefectura de la Via Laietana sigui “només un lloc de memòria”

barcelona
economia

El simulacre de risc químic amb sirenes a les Terres de l’Ebre i Tarragona es farà el 24 d’abril

barcelona