Societat

Faran una diagnosi de la situació de barraquisme a Montcada i Reixac

L’Ajuntament ja ha detectat 40 persones que viuen de manera habitual al Pla del Besòs, 15 de les quals menors d’edat

Drets Socials hi destinarà 100.000 euros, i després continuarà en altres municipis de la llera

El departament de Drets Socials destinarà 100.000 euros a fer una diagnosi de la situació de barraquisme a la zona coneguda com el Pla del Besòs, a Montcada i Reixac. En aquest espai hi van morir dues persones intoxicades per la mala combustió d’un foc en un infrahabitatge el passat mes de gener, i recentment s’hi va declarar un incendi en una altra edificació. En un primer estudi, el consistori ha detectat que hi ha unes 40 persones que hi viuen de manera habitual, 15 de les quals menors d’edat, que estan escolaritzats al municipi o bé en altres localitats de l’entorn. La previsió del Departament i l’Ajuntament és que, un cop feta la diagnosi, es que s’hi pugui actuar a nivell social i urbanístic.

La diagnosi, que coordinarà la delegació a Barcelona a través d’una comissió tècnica específica, tindrà com a objectiu reunir el màxim d’informació sobre la situació sobre el terreny, topografiar la zona i elaborar un cens de les activitats i persones que hi viuen. Aquest dilluns, la consellera de Drets Socials, Violant Cervera, l’alcaldessa de Montcada, Laura Campos, i el delegat del Govern a Barcelona, Toni Morral, s’han reunit per abordar l’acord, per, després, desplaçar-se a la zona. En el seu recorregut, acompanyats per agents de la Policia Local i Mossos, han pogut comprovar que l’espai està ple d’edificacions, algunes d’obra, amb runa, vehicles desballestats, caravanes, horts i fins i tot animals, com gossos i cavalls.

En total es calcula que hi ha mig miler de barraques repartides en uns terrenys que són d’un mínim de dos propietaris, i que s’ubiquen a banda i banda del riu Besòs. Tot i fer uns primers passos des de l’administració local, el consistori va elevar la veu per demanar ajuda al govern, una petició que ha tingut resposta, això sí, sense un calendari tancat perquè caldrà fer totes les passes necessàries per tenir una fotografia real sobre el terreny.

“Cal començar a treballar tan aviat com sigui possible, i un cop feta la diagnosi, fer un pla d’acció”, ha assenyalat la consellera Cervera. A tothom qui habita l’espai de manera habitual caldrà trobar-li una solució habitacional. “Un cop ho fem, caldrà parlar del problema urbanístic o de la recuperació medi ambiental”, ha dit Campos. Quan s’hagi fet aquest balanç, es vol seguir treballant per ampliar el radio d’actuació a altres municipis de la llera del Besòs que es troben en circumstàncies similars, com Sant Adrià o Santa Coloma de Gramenet, segons Cervera.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona