Societat

La justícia britànica rebutja la immunitat del rei emèrit

Tirarà endavant la demanda interposada per Corinna zu Sayn-Wittgenstein

La justícia britànica nega que Joan Carles I tingui immunitat després d’haver abdicat i tirarà endavant la demanda d’assetjament de la seva examant Corinna Larsen. El Tribunal Superior de Justícia d’Anglaterra i Gal·les ha rebutjat aquest dijous que el rei emèrit mantingui la protecció judicial a l’estranger, tal com al·legava. “La immunitat personal d’un cap d’estat només està disponible de forma limitada mentre estan en el càrrec”, diu la sentència, que critica els arguments aportats per la defensa de Joan Carles I. “Segons l’acusat, si ara entrés a una joieria a Hatton Garden i robés un anell de diamants, no s’hauria d’enfrontar a cap procediment civil o penal en aquesta jurisdicció”, remarca.

El tribunal assegura que no hi ha cap “principi en el dret internacional” ni “del respecte a la dignitat i la sobirania de l’estat espanyol” que permeti sostenir aquest argument.

L’examant del rei emèrit Corinna Larsen acusa Joan Carles I de causar-li “depressió” i d’allunyar-la dels fills, els amics i els socis de negoci assetjant-la durant gairebé 10 anys. El juny del 2021 va presentar una demanda al Tribunal Superior de Justícia d’Anglaterra i Gal·les on relata continues “difamacions”, “amenaces” i “seguiments” de l’exmonarca des del 2012 fins a l’actualitat.

Larsen explica diversos episodis en què Joan Carles I l’hauria desacreditat davant d’amics, familiars i contactes de negocis assegurant que li havia robat diners i que no era una persona “de fiar”. També denuncia intents d’agents secrets, suposadament vinculats al rei emèrit, d’entrar a casa seva o col·locar una balisa de seguiment al seu cotxe.

Per tot plegat, Larsen diu que ha patit “ansietat”, “angoixa”, “humiliació” i un “estigma moral”. “Té problemes per dormir i malsons freqüents per les amenaces a la seva seguretat”, diu la demanda, que afegeix: “El seu estil de vida ha canviat per complet, rarament la conviden a actes socials i gairebé no surt de casa”. L’empresària afirma que l’ha afectat a nivell professional, perquè ha perdut clients, i a nivell familiar per problemes amb els seus fills.

La decisió del tribunal

El Tribunal Superior de Justícia d’Anglaterra i Gal·les rebutja que el rei emèrit d’Espanya continuï sent “sobirà” i conservi el dret a la “immunitat personal” que atorga la llei espanyola als caps d’estat. Malgrat que Joan Carles I mantingui un “estatus especial”, el tribunal conclou que “només hi ha un rei d’Espanya i un cap d’estat” i que, per tant, ja no li correspon aquesta immunitat. “Des de la seva abdicació, no té dret a immunitat personal”, subratlla la sentència.

D’altra banda, el tribunal britànic veu “remarcable” que Joan Carles I no hagi volgut demostrar que forma part de la casa reial. “Ni l’estat espanyol ni el rei Felip VI han presentat cap prova que indiqui que l’acusat forma part de la casa reial”. Tampoc l’Estat s’ha pronunciat sobre la seva immunitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El web de l’Àrea privada ciutadana de la Generalitat, ara més senzilla i amb més serveis per a les persones

Olot

La pressió veïnal fa reestudiar la urbanització de Montolivet

Olot

Nomenen Joaquim Mundet i Creus, fill predilecte de Cassà de la Selva

CASSÀ DE LA SELVA
salut

La primera fase del futur parc sanitari Joan XXIII s’enllestirà aquest trimestre

tarragona

El CAFGi veu inviable l’aplicació del decret d’obertura de piscines

GIRONA

L’Antic Hospital de Sant Jaume de Mataró reubicarà els nous interns a altres centres

mataró
LA CRÒNICA

Terricabras, patrimoni polifacètic

El 2028 s’enderrocarà l’edifici Venus de la Mina

Sant Adrià de Besòs

Campanya per omplir les motxilles d’infants vulnerables que van de colònies

Barcelona