Societat

Clarobscurs als Estats Units

El dret a l’avortament perilla per la pressió dels sectors més conservadors

Les dones guanyen terreny en l’àmbit polític nord-americà, amb xifres rècord

La complexitat i heterogeneïtat dels EUA, amb grans ciutats progressistes i històrics estats conservadors, es veuen reflectides amb un dret de la dona que Occident va adquirir com a propi fa diverses dècades: el dret a l’avortament. L’últim any, la majoria conservadora al Suprem dels EUA s’ha inclinat a favor de posar nous límits a la interrupció de l’embaràs i estudia la idea de derogar el precedent que va legalitzar aquesta pràctica el 1973. Aquesta realitat contrasta, per exemple, amb la històrica fita aconseguida pel futbol femení de la potència nord-americana, que ha arribat a un acord sense precedents en aquest esport: les jugadores de la selecció nacional cobraran igual que els homes.

Evolució socioeconòmica

Aquest cas futbolístic és una mostra de la lluita per la igualtat salarial de les dones als EUA, un país on la bretxa salarial és encara latent. D’acord amb dades recents de l’Oficina d’Estadístiques Laborals, les dones van guanyar 894 dòlars setmanals de mitjana, o el 83,4% de la mitjana de 1.072 dòlars a la setmana dels homes.

Treball

Tot i que representen gairebé la meitat de la força de treball dels EUA, les dones encara estan molt infrarepresentades a la força de treball de ciències, tecnologia, enginyeria i matemàtiques. En aquests sectors la dona representa només el 27% dels empleats.

Lideratge polític

El Congrés dels Estats Units, tradicionalment reservat a homes blancs, compta ara amb una xifra rècord de dones entre representants de la cambra baixa i el Senat. En representació política, també destaquen la figura de Kamala Harris, primera vicepresidenta dona dels Estats Units, i la de Nancy Pelosi, primera presidenta de la cambra de representants.

Sanitat

L’atenció en l’àmbit sanitari està posada en l’actual majoria conservadora al Tribunal Suprem dels Estats Units, que s’haurà de pronunciar abans d’aquest estiu sobre el dret a l’avortament. Aquest context ha propiciat que precisament aquesta setmana un dels estats més poblats del país, Florida, aprovés la prohibició de l’avortament a les quinze setmanes d’embaràs.

Educació

L’educació universitària de les dones als Estats Units passa pel seu millor moment, ja que sumen el 57% del total de graduats. Aquesta xifra és, però, molt inferior (21%) en els graus relacionats amb la ciència i la tecnologia.

Justícia

El grup United States of Women, una coalició d’organitzacions feministes, va explicar a El Punt Avui que el principal objectiu els mesos vinents és que el Congrés torni a autoritzar la llei de violència contra les dones, que reforçaria una legislació aprovada per primera vegada l’any 1994 i que no ha estat renovada des del 2013.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona