Societat

Deixalles i denúncies a Salt

La vaga dels empleats de la recollida de les escombraries arriba al divuitè dia i supera la protesta de Figueres del 2016

CCOO denunciarà la concessionària i l’Ajuntament per haver dut empleats de FCC d’altres municipis

El consistori veu excés de deixalles a tocar de la meitat de les escoles

La vaga d’escombriaires a Salt arriba avui al divuitè dia. Des del dia de Nadal de l’any passat, la recollida de brossa és lluny del que hauria de ser i les deixalles s’amunteguen al carrer. Ahir l’Ajuntament va insistir a l’empresa concessionària del servei –Fomento de Construcciones y Contratas (FCC) Medio Ambiente– i als empleats que arribin a un acord, mentre que CCOO denunciarà FCC i l’Ajuntament per haver vulnerat el dret de vaga dels empleats.

Un recorregut pel municipi, ahir al migdia, permetia veure l’estat de la situació. Illes de contenidors sepultades per bosses al seu voltant en vies com ara el carrer Torras i Bages, al barri Centre, o a la plaça Catalunya, al Veïnat. L’acumulació de brossa es converteix en un incentiu per cremar material. L’Ajuntament va reconèixer que hi va haver focs la matinada de diumenge en punts del carrer Àngel Guimerà, de l’encreuament del doctor Ferran amb Roca Delpech i a la plaça Guifré el Pilós. Amb l’ajut de les imatges de videovigilància, la Policia Municipal i els Mossos investiguen els fets.

L’equip de govern, d’ERC i Junts, va denunciar que l’empresa no ha fet la “recollida habitual” a l’entorn dels centres educatius, mercats municipals i centres sanitaris, tal com demana el decret de serveis mínims fixats pel Departament de Treball. Segons dades del consistori, en el 50% dels centres educatius ahir “no s’havia normalitzat el servei”. El mateix passava en el mercat municipal, a tocar del passeig Països Catalans.

CCOO, per la seva banda, lamenta que l’Ajuntament sigui “neutral” en la problemàtica i la consideri “un conflicte laboral com qualsevol altre”, afirma Pau Gálvez. El sindicat denunciarà FCC i l’Ajuntament per haver “vulnerat el dret de vaga” dels empleats mobilitzats ja que FCC hauria dut diumenge “treballadors de Manresa i Badalona” a netejar Salt. Tres sessions de mediació a la seu de Treball no han posat fi, de moment, al conflicte laboral.

Quatre mesos a Sils

La vaga de Salt recorda la que hi va haver pels volts de Nadal del 2016 a Figueres. En aquella ocasió, i després de quatre dies de brutícia i deixalles pels carrers, els sindicats representats a l’empresa Ecoserveis, CCOO i Cobas, van arribar a un acord amb l’equip de govern de l’alcaldessa Marta Felip.

Dos anys abans, el 2014, els empleats d’A.J. Ruz de Sils, que vetllaven per la neteja viària i la recollida d’escombraries del municipi, van estar més de quatre mesos en vaga –142 dies– per les condicions laborals i el tracte que rebia un empleat. Els serveis mínims van pal·liar la recollida habitual. El 2002 a Salt i dinou municipis més del Gironès ja hi havia hagut sis dies de vaga de recollida d’escombraries.

Ser-hi, en la mediació

El PSC (cinc regidors de 21) qualifica de “molt greu” la vaga d’escombriaires i veu falta de lideratge de l’alcalde, Jordi Viñas (ERC). Segons el portaveu socialista, Joan Martín, “la recollida d’escombraries és un servei que dona l’Ajuntament, encara que el tingui subcontractat. I en l’actual situació, ha de participar en la mediació [entre empresa i treballadors]”. El PSC lamenta que l’edil delegat de l’àrea, Josep Valentí (Junts), no participi en les juntes de portaveus dels grups municipals, en què és el tinent d’alcalde de Territori, Àlex Barceló (ERC), qui du el pes de les explicacions.

Independents-CUP (dos regidors) es queixa “del mal inici en la gestió del conflicte” per part de l’Ajuntament. Segons Cristina Sibina, “el que no es pot fer és ignorar les coses i no voler-hi intervenir. Això ha fet que les posicions siguin molt allunyades”. Sibina lamenta que la vaga s’hagi allargat tant i no entén l’absència del regidor Valentí en la resolució del conflicte.

Acord per evitar la vaga a Cassà

Una sessió de mediació al Departament de Treball va facilitar ahir l’acord entre la direcció de l’empresa de la neteja viària de Cassà, la concessionària Selsa, i el comitè de vaga, que probablement evitarà la vaga que volien fer els empleats a partir de divendres. Pendent de l’assemblea de demà al migdia, el sindicat CCOO valora que en l’acord l’empresa es compromet, entre altres coses, a pagar els endarreriments de la revisió salarial marcada pel conveni, a actualitzar quatre categories de diferents treballadors, i a reconèixer que els treballadors de Cassà no poden ser traslladats a altres centres. L’Ajuntament, incloent-hi el batlle, Robert Mundet (Junts), ha accedit a reunir-se amb representants de CCOO en el conflicte, diu el sindicat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona