Societat

El carrer dels alcaldes

Recullen en un llibre la història de l’actual etapa democràtica de Cassà de la Selva

És també una crònica explicada pels set alcaldes que hi ha hagut

La primera alcaldessa de l’actual etapa democràtica de Cassà de la Selva, Maria Dolors Godoy, va recordar, ahir, que li va tocar canviar molts noms de carrers i va reclamar el de carrer dels Alcaldes per al seu, ja que hi viuen un exalcalde i alguns exregidors. Més enllà de la broma que va fer Godoy al final de l’acte de presentació del llibre Cassà vota, el cert és que aquest llibre, que com diu el subtítol és una crònica de la democràcia local a Cassà de la Selva, és també un homenatge a tots els alcaldes i regidors del país i als qui els han precedit. Uns representants electes que, a Cassà i arreu, han protagonitzat el període democràtic més llarg de la història i que, en el cas particular de la vila, recull la ingenuïtat i les dificultats de l’Ajuntament primerenc i la seva evolució fins a l’actualitat explicada pels set alcaldes i recollida també per documents i la premsa de cada etapa.

Els autors, Joan Carles Codolà i Eduard i Xavier Casabó, hi han fet també un recull exhaustiu de dades electorals. Algunes són molt explicatives: Cassà ha tingut 41 llistes electorals, amb 416 persones presentades i 92 regidors electes. Així mateix, les dades són molt reveladores de la situació de la dona en l’àmbit polític: només 2 de la llistes van ser encapçalades per una dona –sempre Godoy–, només hi ha hagut 21 regidores (un 25% del total) i només 146 dones s’han presentat en les llistes (un 35%). La situació es va començar a revertir amb la llei de paritat del 2007, però, tal com va remarcar un dels autors: “Com a poble, tenim deures pendents.” En aquest sentit, Maria Dolors Godoy va recordar que, en les primeres eleccions municipals, només van ser escollides 16 alcaldesses a tot Catalunya (un 2% dels electes).

El primer alcalde de Girona de la democràcia, Joaquim Nadal, autor del pròleg, va afirmar que la Transició espanyola, completada l’any 1982 amb el primer govern del PSOE i el fracàs de l’intent de cop d’estat, és la revolució política i social més important a l’Estat. “Una revolució protagonitzada en la base per dones i homes que han renunciat a una part de la seva vida privada en bé dels ciutadans”, va sentenciar. Nadal va remarcar la rellevància de la Transició comparant-la amb la reconstrucció política i social i en el procés de normalització que van poder fer les democràcies occidentals després de la Segona Guerra Mundial. A més, va dir que els més de 8.500 ajuntaments de l’Estat van haver d’afrontar el període de les dues primeres eleccions legislatives, dos anys, amb alcaldes de l’etapa franquista i, per tant, un cert interinatge. Finalment, va constatar que s’ha passat d’una certa ingenuïtat dels primers anys a una certa professionalització i, en molts casos, a un excés.

Sigui com sigui, i tal com va remarcar l’alcalde actual, Robert Mundet, els alcaldes fan un servei clau en la defensa de la democràcia. “Som la cara més humana i la primera porta de la política”, va concloure.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Joan Ramon Laporte
Catedràtic de farmacologia

“Cal rigor en l’avaluació dels medicaments, ara és un frau”

Barcelona
BADALONA

“Si tanquen, tornarem a viure al carrer”

BADALONA

Una vila suspesa en el temps

Roses
La monarquia

Felip VI ‘el covard’?

Olot

Auditories energètiques gratuïtes per als comerços

Olot
PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró