Valls oxigena els armats de la demarcació

La capital de l'Alt Camp va reunir 500 soldats en una cita que ha servit per lligar les trobades per als tres anys vinents

El programa de la trobada havia començat a les nou del matí amb la concentració dels participants i dels acompanyants al Centre Cultural, on van abandonar la seva identitat quotidiana per assumir-ne una altra de temporal, però que en els dies vinents adquirirà la seva màxima esplendor. La pluja que va caure durant la matinada de dissabte va alterar lleugerament els plans perquè l'esmorzar multitudinari es va traslladar a l'interior del recinte, on només estava previst que es canviessin.

Va ser la primera vegada que Valls era la seu d'una trobada d'armats, amb la participació de més de cinc-cents soldats de diferents indrets de la demarcació que van prendre els carrers de Valls en una desfilada conjunta des del Centre Cultural fins al Pati. En aquest cèntric emplaçament, cadascuna de les disset agrupacions van fer una exhibició de cinc minuts i, en acabar, les diverses tropes van tornar gradualment al punt de partida davant la mirada atònita d'un públic engrescat.

Per rigorós ordre d'actuació van desfilar els armats de Montblanc, l'Arboç, Alcover, Juneda, la Palma d'Ebre, el Pla de Santa Maria, Constantí, el Morell, Flix, Vilallonga del Camp, la Pobla de Mafumet, Riudecols, el Vendrell, l'Hospitalet de Llobregat, Martorelles, Sant Vicenç dels Horts i, en darrer terme, els de Valls. Els uns, nombrosos; els altres, menys sorollosos.

Fins al 2012

Al marge de la rellevància de l'acte, en el rerefons hi havia l'èxit per l'acord a què havia arribat la Coordinadora d'Armats de les comarques de Catalunya, que havia aconseguit recuperar la trobada dels armats tarragonins després d'un parèntesi de cinc anys. L'última reunió va tenir lloc al Pla de Santa Maria l'any 2004. «Estem molt satisfets de l'acceptació que ha tingut la trobada», va explicar un dels responsables de la tretzena trobada d'armats tarragonins, Francesc Fàbregas. Aquest hi va afegir que «el més important no ha estat recuperar-la per a enguany, sinó per als pròxims tres anys. Teníem por que es perdés, i per això vam decidir fa temps que calia tirar-ho endavant. A més, donem les gràcies a Valls.»

Al marge de l'absència habitual dels armats de Tarragona –no estava prevista la seva participació–, a la cita de Valls tan sols hi van faltar els armats de Reus, Riudoms i Torredembarra.

RAFEL MOLNÉ

«Sobretot demanem que no plogui per Setmana Santa»

S.C
–M'acaben d'explicar que vostè fa 39 anys que és armat.
–«No l'han enganyat.»
–Quina és la fórmula per estar-hi tant de temps?
–«En primer lloc, t'ha d'agradar, i després a mi ja em ve de família perquè ho feien el meu padrí, el meu germà i alguns cosins.»
–I la vocació?
–«El que importa és que et surtin les coses bé en totes les exhibicions i, sobretot, que per Setmana Santa no plogui.»
–Hi ha falta d'armats actualment?
–«De moment tenim quatre o cinc nanos petits que han entrat. A més, quan algú plega sempre hi posa el fill o algun altre familiar.»
–Amb quina freqüència canvien el vestit?
–«Depèn, perquè costen bastants diners. El que porto és de quan vam fer la trobada a Constantí l'any 1999.»
–És imprescindible tenir fe per ser armat?
–«No. L'important és que t'agradi, perquè n'hi ha uns quants que no en tenim.»


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Olot

La pressió veïnal fa reestudiar la urbanització de Montolivet

Olot

Nomenen Joaquim Mundet i Creus, fill predilecte de Cassà de la Selva

CASSÀ DE LA SELVA
salut

La primera fase del futur parc sanitari Joan XXIII s’enllestirà aquest trimestre

tarragona

El CAFGi veu inviable l’aplicació del decret d’obertura de piscines

GIRONA

L’Antic Hospital de Sant Jaume de Mataró reubicarà els nous interns a altres centres

mataró
LA CRÒNICA

Terricabras, patrimoni polifacètic

El 2028 s’enderrocarà l’edifici Venus de la Mina

Sant Adrià de Besòs

Campanya per omplir les motxilles d’infants vulnerables que van de colònies

Barcelona
barcelona

Una vintena d’entitats reclamen que la prefectura de la Via Laietana sigui “només un lloc de memòria”

barcelona